Zamknij
REKLAMA

Daria Rogowska - Ekocentryczka zachwyciła gości gali Pozytywny Mielczanin 2017. Jakie potrawy zaprezentowała?

04:52, 24.01.2018 |
REKLAMA
Skomentuj

Gala Plebiscytu Pozytywny Mielczanin, oprócz wyróżnienia wyjątkowych osób w lokalnej społeczności, to też okazja do poznania utalentowanych osób, które mocno rozwijają swoje pasje. Podczas tegorocznej edycji zaprezentowała się Daria Rogowska – w sieci znana jako Ekocentryczka.

Daria Rogowska to mielczanka, która obecnie mieszka w Krakowie. Jej wielką pasją jest kuchnia wegańska. - Od ponad sześciu lat prowadzę bloga ekocentryczka.pl, w którym zachęcam do zdrowego odżywiania i do zdrowego stylu życia. Sama jestem weganką i promuję właśnie taką kuchnię. Powoli z pasji przeradza się to w pracę – mówił Daria Rogowska. - Zajmuję się prowadzeniem warsztatów kulinarnych o tematyce wegańskiej. Dieta wegańska to wykluczenie nie tylko mięsa, ale też produktów odzwierzęcych.

Oprócz prowadzenia warsztatów, Daria współpracuje z kilkoma krakowskimi restauracjami – nie tylko wegańskimi, gdzie układa menu.  - Ciągle poszerzam swoją wiedzę na temat zdrowego odżywiania, opieram się na publikacjach polskich i zagranicznych. Roślinne odżywianie poprawiło jakość mojego życia – zaznacza. - Moje posiłki to w większości warzywa i owoce, dodatkowo pełnowartościowe, nieprzetworzone. Nie trzeba jeść w 100% zdrowo, żeby być zdrowym, dlatego jest też miejsce na surową czekoladę, wegańskie słodycze czy inne smakołyki. Od czasu do czasu można sobie na to pozwolić i nie myśleć o konsekwencjach.

- Nie liczę kalorii, niczego sobie nie odmawiam, jem do syta i nie tyję. Wiem, co mi służy. Sprowadzanie tego stylu życia do płaskiego brzucha mnie nie interesuje. Czerpię z niego znacznie więcej radości fizycznych i duchowych. Stało się to moją pasją, którą chętnie się z Wami dzielę.

- Cieszy mnie, że jest coraz większe zainteresowanie takim stylem życia – dodawała Daria.

Daria prowadzi blog ekocentryczka.pl, można ją również śledzić na Facebooku i Instagramie.

Daria Rogowska dla gości gali plebiscytu Pozytywny Mielczanin przygotowała dwie potrawy: pasztet z żurawiną oraz zielony koktajl. - To nie tylko potrawy bardzo zdrowe, ale i pyszne. Zawierają w sobie wiele ciekawych produktów. Właśnie w diecie wegańskiej odkryłam wiele ciekawych smaków – podkreślała Daria Rogowska.

Pasztet z żurawiną

2 szklanki ugotowanej brązowej soczewicy (około 200 g suchej soczewicy)

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (około 100g suchej kaszy)

50 ml oleju

2 cebule

4 łyżki suszonej żurawiny

3 liście laurowe

3 ziarna ziela angielskiego

2 goździki

¾ łyżeczki majeranku

¾ łyżeczki cząbru

¼ łyżeczki lubczyku

szczypta gałki muszkatołowej

sól i czarny pieprz

kilka łyżek oleju do smażenia

Cebulę pokrój w kostkę, na patelni rozgrzej olej i dodaj cebulę razem z przyprawami: liściem laurowym, zielem angielskim oraz goździkami. Smaż na małym ogniu do czasu, aż cebula zmięknie i zeszkli się, wtedy wyjmuj i wyrzuć przyprawy.

Dodaj cebulę do ugotowanej soczewicy razem z kaszą jaglaną, olejem, szczyptą soli i resztą przypraw. Zmiksuj przy pomocy ręcznego blendera na gładką masę, dopraw do smaku. Dodaj żurawinę i dokładnie wymieszaj.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Masę przełóż do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 45-50 minut. Pasztet powinien zostać przez całą noc w foremce, rano wyjmuj pasztet z formy.

Zielony koktajl

2 dojrzałe banany

kilka gałązek natki pietruszki

małe jabłko

3/4 szklanki wody

Wszystko blendujemy na gładką masę i gotowe.

Redakcja hej.mielec.pl

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze
REKLAMA
REKLAMA

komentarz (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
© hej.mielec.pl | Prawa zastrzeżone