Zamknij

Mango: mało znane fakty na temat tego owocu

art. sponsorowany + 10:33, 20.08.2024 Aktualizacja: 10:34, 20.08.2024
fot. pixabay fot. pixabay

Mango nie jest już czymś niezwykłym. W rzeczywistości jest to najpopularniejszy spośród innych egzotycznych owoców na całym świecie. Owoc mango jest importowane do Polski od dawna i można je kupić nawet w zwykłym sklepie. Jednak pomimo wszechobecności mango, nie wszyscy dobrze znają ten owoc. A jest kilka ciekawostek na temat tego owocu, które mogą zaskoczyć. Oto kilka z nich:

  1. W kilku krajach uważany jest za święty.
  2. Występuje w różnych kolorach.
  3. Dobrze komponuje się z wieloma potrawami.
  4. Na cześć mango obchodzone są święta.
  5. Jest wykorzystywane w medycynie i przemyśle kosmetycznym.

Historia pochodzenia nazwy jest również interesująca. Pochodzi ona od tamilskiego słowa „mangay”. Kiedy jednak portugalscy kupcy założyli fabryki w zachodnich regionach Indii, wymawiali nazwę „manga”. To właśnie to słowo przylgnęło do pachnącego egzotycznego owocu, który jest obecnie znany na całym świecie.

W których krajach mango jest uważane za święty owoc?

Istnieje kilka takich krajów. Są to Bangladesz, Indie i Pakistan. W kulturze tych krajów mango jest symbolem pokoju i miłości i jest szeroko stosowane w ceremoniach religijnych.

W Indiach uważa się również, że mango może nawet spełniać życzenia. Owoc ten jest również często wieszany w pobliżu drzwi wejściowych w Sylwestra, aby przyciągnąć szczęście i szczęście do domu.

Nawiasem mówiąc, owoc ten pochodzi z Birmy i indyjskiego stanu Assam. Występują tam wilgotne lasy tropikalne, które tworzą odpowiedni mikroklimat dla tej rośliny. Nawiasem mówiąc, mango jest uprawiane na tych obszarach od ponad 4000 lat.

Jakiego koloru jest owoc?

Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że owoce mango są zielone lub mają czerwony rumieniec na skórce, a ich miąższ jest żółty. Istnieją jednak inne rodzaje.

Istnieją odmiany, które mają żółtą lub pomarańczową skórkę i bardziej intensywny odcień miąższu, zbliżony do pomarańczowego. Nawiasem mówiąc, istnieje ponad 300 odmian tego owocu, z których niektóre są uprawiane od 4-5 tysiącleci.

Warto zauważyć, że nie wszystkie z nich można jeść. Owoce dzikich drzew nie są smaczne, są bardzo włókniste i mają wyraźny zapach terpentyny oraz nieprzyjemny smak. Interesujące jest również to, że nawet w owocach uprawnych skórka i liście są trujące, zawierają toksyczne substancje.

Dobrze komponuje się z różnymi potrawami

Mango jest zwykle spożywane na świeżo. Można je jednak również wykorzystać do różnych potraw. Na przykład dojrzałe mango można dodawać do sałatek owocowych, lodów, koktajli i jogurtów. Owoce te dobrze komponują się z wieloma potrawami, w tym z serem, szynką, awokado i innymi warzywami.

Zielone owoce mogą być również stosowane w żywności. Są dodawane do sałatek jak warzywa, mają kwaśny smak ze względu na winogrona, kwas szczawiowy i cytrynowy w ich składzie i są dobrze orzeźwiające. Nawiasem mówiąc, w miarę dojrzewania zawartość kwasu spada, a owoce stają się słodkie. Niedojrzały miąższ jest również bogaty w pektyny. Jednocześnie mango jest niskokaloryczne i może być spożywane nawet przez osoby na diecie.

Święta na cześć owocu

Pisaliśmy już o tym, że owoce mango są uważane za święte w kilku krajach. To jednak nie wszystko. Mieszkańcy Indii również wyrażają swój szacunek dla tego owocu podczas świąt. Każdego roku w Delhi odbywa się Festiwal Owoców, którego głównym tematem jest mango.

Festiwal zazwyczaj organizuje różne konkursy z wykorzystaniem tego owocu, takie jak jedzenie owocu na szybkość.

Szerokie zastosowanie w medycynie i kosmetyce

Owoce mango są przydatne nie tylko dlatego, że zawierają dużą ilość witamin i minerałów, ale także dlatego, że są cennym surowcem do produkcji produktów pielęgnacyjnych, a nawet leków. Regularne spożywanie nie tylko zwiększa odporność organizmu na wirusy, ale także pomaga uspokoić układ nerwowy.

Kora drzewa ma właściwości lecznicze. Jej napar zalecany jest do stosowania w onkologii. Z nasion pozyskuje się olej, który ma wysokie właściwości nawilżające i antyseptyczne. Jest on szeroko stosowany jako surowiec w produkcji kosmetyków do skóry i włosów. Nawiasem mówiąc, olej z pestek mango jest dobry do łagodzenia swędzenia występującego po ukąszeniu owadów, a także pomaga pozbyć się bólu mięśni.

(artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%