Zamknij

Czy lody są zdrowe? Dlaczego warto jeść lody?

12:58, 21.04.2021 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 12:59, 21.04.2021

Gdy tylko nadchodzą ciepłe dni, Polacy coraz częściej sięgają po lody. To jeden z ulubionych deserów zarówno w naszym kraju, jak i na całym świecie. Jednak czy regularne spożywanie lodów jest zdrowe dla naszego organizmu?

Lody – pyszne źródło substancji odżywczych

Zwykle traktujemy lody jako pewne odstępstwo od diety. Jest to dla nas pyszna przekąska i słodki, okazjonalny deser. Zdarza się, że konsumpcja lodów jest przez nas postrzegana jako coś nieodpowiedniego i niezdrowego. Zapominamy jednak, że te mrożone łakocie mogą być źródłem wartościowych składników odżywczych.

Sorbety owocowe są doskonałą metodą, by zwiększyć udział owoców w diecie. To słodka zachęta dla tych, którym nie zawsze po drodze ze zdrowym żywieniem. Jednocześnie lody owocowe są cennym źródłem witamin i minerałów.

Podobnie jest, gdy producent lodów przygotowuje swoje produkty na bazie mleka. Takie słodkości nie tylko są ucztą dla podniebienia, ale również dostarczają naszym organizmom cennych pierwiastków, w tym przede wszystkim wapnia. To także doskonale przyswajalne źródło białka i tłuszczów.

Lody łagodzące ból

Z pewnością każdy z nas spotkał się z zaleceniem jedzenia lodów dla osób zmagających się z anginą lub będących po operacji usunięcia migdałków. Niska temperatura pomaga zmniejszyć obrzęk i złagodzić ból, dzięki czemu pomaga w rekonwalescencji po chorobie.

Podobnie jest w przypadku, gdy zmagamy się z bólem zębów. Wówczas porcja pysznych lodów nie tylko poprawi nam humor, ale również pomoże uniknąć dyskomfortu. W takiej sytuacji warto jednak skonsultować się z lekarzem, by uniknąć ewentualnych powikłań.

Mroźny chów – lodowe wsparcie dla odporności

Regularne spożywanie lodów pomaga nam zahartować nasz organizm i przyzwyczaić go do gwałtownych zmian temperatury. Podczas gdy temperatura naszego ciała oscyluje w okolicach 36,6 stopni, lody mają zwykle od -4 do -8 stopni Celsjusza. To stawia nasze ciało w stanie gotowości i wzmacnia naszą odporność, dzięki czemu łatwiej będzie nam uniknąć chorób.

Warto dodać również, że proces ogrzewania lodów w przewodzie pokarmowym wymaga od naszego organizmu sporej dawki energii, dzięki czemu w czasie trawienia spalamy część spożytych z lodami kalorii. To sprawia, że nie są one dla nas tak kaloryczne, jak mogłoby się wydawać.

Jedzenie lodów a zdrowie psychiczne

Zdrowie to nie tylko aspekt fizyczny. Równie ważne jest dbanie o nasz komfort psychiczny. Choć jedzenie lodów nie może być remedium na problemy zdrowotne i nie powinno być traktowane jako lek na depresję, tego typu przekąska pomaga stymulować produkcję serotoniny – tzw. hormonu szczęścia, sprawiając, że czujemy się po niej lepiej.

Co więcej, dzięki łatwo przyswajalnej energii zawartej w lodach oraz możliwości szybkiego schłodzenia się w upalny dzień, ten mrożony deser pomaga przygotować mózg do intensywnego wysiłku, pozytywnie wpływając na naszą koncentrację.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%