Zamknij

Jak i po co wzmacniać naczynia krwionośne?

art. sponsorowany + 12:37, 28.08.2024 Aktualizacja: 12:38, 28.08.2024

Myśląc o chorobach układu krążenia i zdrowiu serca dosyć mało uwagi poświęca się naczyniom krwionośnym. Należą do nich tętnice, naczynia włosowate oraz żyły, które składają się na układ krążenia. Prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych jest równie ważne dla zdrowia, jak prawidłowa praca mięśnia sercowego. Jak wzmocnić naczynia krwionośne i zwiększyć szanse na długie życie?

Niektórzy porównują układ krążenia do sieci hydraulicznej. Wszystkie połączone ze sobą elementy pełnią określoną rolę w dostarczaniu organizmowi natlenowanej krwi, a stan naczyń krwionośnych ma kluczowe znaczenie dla funkcjonowania organizmu. Tymczasem obecny tryb życia, w tym praca siedząca, nadużywanie używek czy nieprawidłowa dieta przyczyniająca się do nadwagi prowadzą do uszkodzeń naczyń krwionośnych. Co powinny zawierać preparaty na wzmocnienie naczyń krwionośnych? Co wprowadzić do codziennej diety, by zadbać o naczynia krwionośne?

Jaką rolę pełnią naczynia krwionośne w organizmie?

Każde naczynie krwionośne pełni określoną funkcję w organizmie. Naczynia włosowate zapewniają wymianę substancji – składników pokarmowych, witamin, hormonów, produktów przemiany materii i gazów – między krwią i tkankami. Tętnice, naczynia o nieprzepuszczalnej ścianie, wyprowadzają krew z serca do narządów, zaś żyły doprowadzają krew do serca. Żyły i tętnice tworzą zamknięty układ naczyniowy, którego rolą jest wspomaganie pracy serca. Praca samego mięśnia sercowego, bez pomocy tętnic i żył, nie byłaby w stanie wytworzyć wystarczającego ciśnienia, aby „przepuścić” krew przez cały organizm.

Cholesterol. Jakie są normy i rodzaje cholesterolu? Jak go prawidłowo mierzyć?

Preparaty na wzmocnienie naczyń krwionośnych

Skutecznym sposobem na wzmocnienie naczyń krwionośnych jest suplementacja witamin i innych składników, których funkcją jest wzmacnianie naczyń krwionośnych. Do substancji aktywnych, które wspomagają krążenie, należą:

  • witamina C –uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, a także wspomaga ich regenerację;
  • witamina K – reguluje wytwarzanie białka odpowiadającego za krzepnięcie krwi, czyli protrombiny;
  • ruszczyk kolczasty – wzmacnia elastyczność naczyń krwionośnych;
  • diosmina – flawonoid, który zmniejsza przepuszczalność naczyń krwionośnych i wzmacnia ich ściany. Diosmina wykazuje także działanie przeciwzapalne i zapobiega działaniu wolnych rodników;
  • escyna – wyciąg z kasztanowca, który uszczelnia żyły, zapobiega powstawaniu obrzęków i pękaniu naczyń włosowatych.

Jak uchronić się przed uszkodzeniami naczyń krwionośnych przy pomocy diety?

O kondycję naczyń krwionośnych można też zadbać, sięgając po produkty spożywcze bogate w powyższe składniki. Należą do nich źródła:

  • witaminy C – czarna porzeczka, truskawki, warzywa kapustne, pietruszka, czerwona papryka;
  • witaminy K – jajka, kiszonki, produkty fermentowane, szpinak, brokuł, jarmuż;
  • rutyny – cytrusy, kasza gryczana, wiśnie, jeżyny, żurawina;
  • cynku – pestki i ziarna, orzechy, owoce morza;
  • witamina B3 (niacyna) – otręby pszenne, łosoś, drób, orzechy ziemne, drożdże.
(art. sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%