Zamknij

Jakie są gatunki stali nierdzewnej i ich zastosowanie?

11:58, 29.04.2022 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 00:32, 02.05.2022

Stal nierdzewna od lat cieszy się ogromną popularnością w różnych sektorach polskiego i światowego przemysłu. Rynek ten okazał się odporny nawet na kryzys wywołany pandemią koronawirusa. Szacuje się, że polski rynek stali nierdzewnej jeszcze w tym roku nadrobi straty pandemiczne. Stal stali jednak nie równa. Jakie wyróżniamy gatunki nierdzewki? Który z nich jest najpopularniejszy?

Na początku warto sobie wytłumaczyć - czym jest stal nierdzewna. Jest to grupa stali, która cechuje się odpornością na korozje ze strony czynników atmosferycznych czy rozcieńczonych kwasów. Swoje wyjątkowe właściwości uzyskuje przez dodanie do stopu odpowiednich dodatków stopowych takich jak chrom czy nikiel. Materiał znany ten jest już od blisko 100 lat i z każdą dekadą zyskuje on na coraz większej popularności. Dziś powszechnie wykorzystywany jest w budownictwie, architekturze, przemyśle chemicznym, spożywczym, a także motoryzacyjnym.

Stal nierdzewną w Polsce oznacza się zazwyczaj według norm PN, EN, AISI lub DIN. Możemy wyróżnić cztery główne rodzaje stali nierdzewnych. Najpopularniejszym gatunkiem stali jest stal austenityczna, która odpowiada za blisko 70% światowej produkcji. Pozostałe rodzaje to stal ferrytyczna, stal martenzytyczna, stal ferrytyczno-austenityczna duplex. Każdy gatunek charakteryzuje się wyjątkowymi właściwości i ma różne zastosowanie.

W Polsce, stale nierdzewne dostępne są ofercie sprzedażowej w postaci wielu wyrobów takich jak: rury (ze szwem i bezszwowe), blachy, pręty nierdzewne okrągłe, kształtki (kołnierze, kolana, trójniki, redukcje), kształtowniki i in. 

Stal austenityczna

Stal austenityczna cieszy się swoją popularnością głównie ze względu na wysoką odporność na korozję. Ten gatunek stali nie jest hartowany podczas produkcji i charakteryzuje się wysoką zdolnością wydłużania. Stal austenityczną powszechnie wykorzystuje się w przemyśle chemicznym i energetycznym. Naczynia, zbiorniki, reaktory - wszystkie te elementy najczęściej wyprodukowane są właśnie przy użyciu tego rodzaju nierdzewki. Ten gatunek stali wykorzystuje się także przy produkcji sztućców, zlewów, elementów instalacji w fabrykach zajmujących się przetwórstwem żywności, a nawet układów wydechowych w przemyśle motoryzacyjnym.

Stal ferrytyczna

Stal ferrytyczna ze względu na stosunkowo niską zawartość chromu charakteryzuje się mniejszą odpornością na korozję. Zwykle przy jego produkcji stosuje się także dodatki stopowe w postaci molibdenu czy tytanu. Stal ferrytyczna często traktowana jest jako tańszy zamiennik stali austenitycznej. Charakteryzuje się magnetycznością, dobrą przewodnością cieplną, a także mniejszą podatnością na odkształcenia przy gięciu. Stal ferrytyczną najczęściej stosuje się w przemyśle motoryzacyjnym, gastronomicznym lub jako elementy obudów sprzętów AGD.

Stal martenzytyczna

Stal martenzytyczna to z kolei nic innego jak najpopularniejsza stal austenityczna, która została poddana procesowi hartowania podczas produkcji. W przeciwieństwie do innych gatunków stali, ten rodzaj cechuje się znacznie większą wytrzymałością, twardością i odpornością na ścieranie. Stal martenzytyczną wykorzystuje się przede wszystkim w mało agresywnych środowiskach. Najczęściej jest ona stosowana do produkcji śrub, sprężyn, części pomp czy zaworów pras hydraulicznych. Bardzo dobrze także sprawdza się przy produkcji narzędzi pomiarów czy przyrządów chirurgicznych. Jeśli nie jesteśmy pewni, który gatunek stali najlepiej sprawdzi się w naszym biznesie - warto zapytać o to jednego ze specjalisty. Jeśli już znamy nasze potrzeby, możemy skorzystać z oferty jednego z największych polskich dostawców stali nierdzewnej, kwasoodpornej i żaroodpornej: Stalesia Sp. z o.o., dokonując zakupów bezpośrednio w ich sklepie internetowym

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%