Kolejny raz Padew Narodowa zaprosiła mielczan na Święto Ziemniaka. Stoiska z regionalnymi potrawami przygotowanymi właśnie z kartofli uzupełniła niespodziewana kulinarna atrakcja przygotowana przez myśliwych.
Gminna impreza przyciąga zwiedzających z całego powiatu. Nic dziwnego. Gospodynie z padewskich sołectw przygotowują okazałe stoiska, a na nich proponują degustację ziemniaczanych potraw – od prostych, ludowych przepisów po współczesne wytworne przekąski oraz… nalewki. Powoływana przez wójta gminy Roberta Plutę komisja ocenia natomiast potrawy, nalewki i same stoiska by na końcu najlepsze nagrodzić.
W tym roku – impreza odbyła się w niedzielę 10 września – dla odwiedzających niespodziankę przygotowali mieleccy myśliwi z Koła „Przepiórka”. Zaproponowali degustację pieczonego dzika. Szybko stał się to „obowiązkowy” punkt degustacji.
Wydarzeniu towarzyszyły koncerty i animacje dla dzieci.
Impreza miała także charakter charytatywny – dochód z kwesty prowadzonej podczas Święta Ziemniaka pomoże w leczeniu kilkuletniej mieszkanki gminy Padew Narodowa Gabrysi.
Więcej informacji wkrótce.
hm
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu hej.mielec.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz