W najnowszym badaniu opublikowanym w "The American Journal of Medicine" naukowcy odkryli, że zwiększenie spożycia owoców i warzyw może znacząco obniżyć ciśnienie krwi oraz poprawić funkcjonowanie serca i nerek u osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze. To ważne odkrycie może zmienić podejście do leczenia pacjentów z tym schorzeniem.
Jak donosi Polska Agencja Prasowa (PAP), badacze przeanalizowali wpływ diety bogatej w warzywa i owoce na osoby z nadciśnieniem tętniczym, które często jest powiązane z innymi problemami zdrowotnymi, w tym z przewlekłą chorobą nerek. Badania te potwierdzają wcześniejsze ustalenia, że dieta zasadowa – oparta na roślinach – może wspierać zdrowie nerek, podczas gdy dieta zakwaszająca, bogata w produkty zwierzęce, może im szkodzić.
W badaniu wzięło udział 153 pacjentów z nadciśnieniem i makroalbuminurią, co oznacza wysoki poziom wydalania albumin z moczem, będący wskaźnikiem wczesnej niewydolności nerek. Uczestnicy zostali podzieleni na trzy grupy: jedna spożywała dodatkowe 2-4 szklanki warzyw i owoców dziennie, druga przyjmowała tabletki z wodorowęglanem sodu (NaHCO3), a trzecia grupa otrzymywała standardową opiekę medyczną.
Wyniki badania były jednoznaczne – spożywanie warzyw i owoców przyniosło znacznie lepsze efekty w obniżaniu ciśnienia krwi i zmniejszeniu ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, niż przyjmowanie NaHCO3. Dr Maninder Kahlon z Dell Medical School – University of Texas w Austin, jeden z autorów badania, podkreśla, że te korzyści udało się osiągnąć mimo stosowania niższych dawek leków na obniżenie ciśnienia krwi.
Tradycyjnie leczenie nadciśnienia tętniczego opiera się głównie na farmakoterapii, a dieta jest włączana dopiero później. Jednak badacze mają nadzieję, że ich odkrycia zmienią to podejście.
- Owoce i warzywa powinny stać się podstawowym leczeniem dla pacjentów z nadciśnieniem, ponieważ dzięki nim osiągamy wszystkie trzy cele: poprawę zdrowia nerek, obniżenie ciśnienia krwi i zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych – mówi dr Kahlon.
Dr Donald E. Wesson, główny autor badania, dodaje, że dietetyczne interwencje w leczeniu chorób przewlekłych są często niedoceniane.
- Musimy zwiększyć nasze wysiłki, aby włączyć zdrową dietę do leczenia pacjentów i uczynić ją bardziej dostępną dla osób zagrożonych chorobami nerek i układu sercowo-naczyniowego – podkreśla dr Wesson.
1 0
zaczną leczyć a nie truć ludzi niby lekami. Każdy niby lek to nie lek tylko kolejna trucizna która powoduje niszczenie innych organów .
Nie słyszałem żeby tkzw medecyna wykeczyła kogoś np. z nadciśnienia lub innych chorób . Serwują tylko coraz droższe specyfiki a stan zdrowia pacjenta tylko się pogarsza ponieważ niby lecząc jedną chorobę niszczony jest cały organizm. Im więcej tabletek tym gorszy stan zdrowia chorego ? Tak działają firmy farmaceutyczne aby osiągnąć bilioniwe korzyści . A lekarze nie leczą tylko stosują procedury jak bezmyślne roboty. I tak to działa !!!!
1 0
ład ? i sprzedawczyki potomkowie gebelsowskich rodzin kończą ogłupiały Naród polski . Czyli ci którzy postradali zdrowy rozsądek i preferują czerwony ład .
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu hej.mielec.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz