Zamknij

Jakie są metody parzenia kawy? Dlaczego warto wybrać kawy speciality?

15:48, 18.11.2020 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 15:49, 18.11.2020

By kawa była pyszna i cieszyła niezwykłym smakiem na co dzień, konieczne jest dopasowanie dobrej jakości ziaren, ale nie tylko. Istnieje kilka metod parzenia kawy, a najwięksi koneserzy tego naparu z pewnością potwierdzą, że napój przygotowany z ich zastosowaniem smakuje inaczej.

Wybór ziaren kawy

W pierwszej kolejności skupmy się na wyborze najlepszych ziaren - w końcu są one niezbędne, by kawa smakowała pysznie. Dla osób, które pragną naprawdę świetnych doznań smakowych, doskonałym wyborem będzie kawa speciality. Jest to typ kawy, który można zakupić tylko w wyspecjalizowanych sklepach i pochodzi ze starannie wyselekcjonowanych ziaren, które zostały pozyskane wyłącznie na plantacjach, które znajdują się w specyficznym mikroklimacie.

Wybór dobrej jakości kawy rzemieślniczej, oprócz dopasowania metody parzenia tego napoju do swoich preferencji, stanowi absolutną podstawę jeśli chodzi o kawę.

Jak parzyć kawę?

Metod parzenia kawy jest kilka, a każda z nich ma swoich przeciwników i zwolenników. Jeśli kawa rzemieślnicza została już wybrana, możesz przystąpić do testowania technik parzenia z niej przepysznego napoju. Wśród popularnych metod można wskazać:

  1. Frenchpress,
  2. Dzbanek kolbowy,
  3. Kawiarkę,
  4. Aeropress,
  5. Drip.

Frenchpress - podstawy

Przy wykorzystaniu Frenchpressa doskonale sprawdzą się ziarna przeznaczone do robienia espresso. Ta metoda wymaga - oprócz urządzenia - grubo mielonej kawy. Sam proces parzenia zajmuje kilka minut i kluczowe jest zachowanie odpowiednich proporcji kawy w stosunku do gorącej wody.

Parzenie kawy w dzbanku kolbowym

Ta technika nie będzie odpowiednia dla każdego, gdyż wymaga sporo czasu oraz cierpliwości. Jeśli potrzebujesz wypić poranną kawę szybko i nie masz czasu na rytuał - sprawdź pozostałe techniki parzenia kawy. Do ekspresu kolbowego wykorzystuje się odpowiednio zmieloną kawę: zbyt gruba nie pozwoli na uwolnienie pełni aromatu ukrytego w ziarnach. Jednocześnie zbyt mocno zmielona kawa sprawi, że urządzenie może się zapchać i napar wyjdzie dość gorzki. Warto zaznaczyć, że choć proces parzenia kawy w ekspresie kolbowym zajmuje sporo czasu, jest definitywnie wart efektu ostatecznego.

Kawiarka

Kawiarki powstały w słonecznej Italii i pomogą w przygotowaniu naprawdę pysznego naparu. Bardzo istotnym jest, by dobrać ją do potrzeb, gdyż napar przygotowany w niej jednorazowo należy wypić od razu po przygotowaniu. Kawiarka wymaga średnio zmielonych ziaren.

Aeropress - jak działa?

W przypadku Aeropress, potrzebne jest nieco czasu na przygotowanie napoju. Jednak smak, jaki oferuje taka kawa - jest wart minut i rytuału, jaki trzeba przeprowadzić, by cieszyć się pysznym, aromatycznym naparem. Do Aeropress doskonale sprawdzają się drobno zmielone ziarna.

Drip - metoda przelewowa

Do tej techniki najlepiej sprawdza się kawa świeżo palona, zmielona w młynku żarnowym. Idealnie dobrane ziarna powinny parzyć się około trzech minut - jeśli tak nie jest, to oznacza, że były zmielone zbyt grubo bądź zbyt drobno. Takie ziarna nie zapewnią odpowiedniego smaku kawy.

Kawa speciality - gdzie kupić?

Szukając najlepszej kawy speciality, idealnym miejscem będzie palarnia kawy.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%