Zamknij

Jak zapobiegać marnowaniu żywności? Poznaj praktyczne wskazówki na co dzień!

18:20, 17.11.2020 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 18:32, 17.11.2020

Według danych Eurostat przeciętny Polak marnuje 235 kg jedzenia rocznie, co w skali całego kraju daje aż 9 milionów kg wyrzucanej żywności i plasuje nasz kraj na 5. miejscu  w Unii Europejskiej. W czteroosobowej rodzinie do kosza każdego miesiąca może trafiać nawet 200 zł.

Wprowadzenie kilku prostych zasad w naszych domach pozwoli na znaczne ograniczenie marnowania żywności:

1.    Planuj posiłki oraz zakupy – przygotowanie wcześniej jadłospisu na cały tydzień pozwoli na sporządzenie dokładnej listy zakupów, a więc zakup tylko tego, czego naprawdę potrzebujemy i wykorzystamy.

2.    Nie wyrzucaj niewielkich porcji jedzenia – można je zamrozić i wykorzystać, kiedy zabraknie czasu na gotowanie. Z pozostałych warzyw i owoców można wyczarować smacznego sałatki czy zapiekanki. Internet jest pełen pysznych przepisów!

3.    Utrzymuj porządek i odpowiednio przechowuj produkty – na bieżąco kontroluj terminy przydatności do spożycia, a produkty przechowuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Możesz też zastosować triki przedłużające świeżość, jak np. zawinięcie sałaty w ręcznik papierowy, przechowywanie pomidorów szypułką do góry, owinięcie folią końcówek bananów.

4.    Mroź i wekuj – przetwarzaj i przerabiaj żywność, której nie możesz zjeść od razu.

5.    Podziel się posiłkiem – GUS szacuje że w Polsce 1,6 milionów osób żyje w skrajnym ubóstwie. Zamiast wyrzucać, podziel się z innymi!

E.Leclerc również włącza się w działania zero waste. Codziennie hipermarket organizuje specjalną akcję rabatową, w której można zakupić produkty z krótką datą ważności w bardzo atrakcyjnej cenie. W ofercie promocyjnej można znaleźć produkty z różnych działów – nabiał, mięso czy artykuły suche. Oferta jest aktualizowana każdego dnia, a rabaty sięgają nawet 75%! To świetna okazja nie tylko do tego, by zrobić zakupy taniej, ale również aktywnie włączyć się w akcję niemarnowania żywności. Artykuły spożywcze z krótką datą przydatności mają w sklepie specjalnie do tego wyznaczone miejsce, aby łatwo było je odnaleźć  - przy stoisku piekarniczym oraz w strefie chłodniczej przy mięsie.

Dodatkowo, hipermarket E.Leclerc współpracuje z Towarzystwem Przyjaciół Dzieci w Mielcu. Pomagając potrzebującym i dzieląc się z innymi niesprzedanymi produktami,  zapobiega tym samym wyrzucaniu jedzenia i produkowaniu większej ilości śmieci.

Odwiedź E.Leclerc przy Powstańców Warszawy 4 w Mielcu, by skorzystać z oferty promocyjnej na produkty z krótką datą ważności.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%