Zamknij

Jakie normy muszą spełniać opakowania plastikowe do żywności?

08:16, 02.07.2020 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 08:17, 02.07.2020

Przemysł spożywczy z każdym kolejnym rokiem sięga po nowe pomocne w produkcji rozwiązania, regulowane są one specjalnymi, restrykcyjnymi przepisami prawa. Nietrudno się temu dziwić, jedzenie ma duży wpływ na zdrowie człowieka, reguluje jakość i długość życia. Na każdym poziomie produkcji powinno być sprawdzane pod wieloma kątami. Nie zależnie od tego, co jest wytwarzane, dużą wagę przykłada się do opakowania.

Choć na rynku wiele jest propozycji, to głównie producenci żywności wybierają opakowania z tworzyw sztucznych. Wielokrotnie tego rodzaju produkty pozytywnie wpłynęły na jakość pozostawionego tam artykułu spożywczego, co było opłacalne zarówno dla samego producenta, jak i klienta. Przedsiębiorstwo może się w takiej sytuacji rozwijać poprawnie, eliminowa

konkurencję. Wystarczy, że firma będzie brała pod uwagę akcesoria wyprodukowane z bezpiecznych materiałów, mogących mieć kontakt z pożywieniem.

Prawidłowa higiena wytwarzanych wyrobów

Higiena jest niezwykle istotna na każdym etapie produkcji. Powinna by

regulowana odpowiednimi przepisami. W Polsce przedsiębiorstwa produkcyjne pracują zgodnie z normą PN EN 15595:2010. Twórcy niezależnie od tego, co chcą produkować, muszą brać pod uwagę wytyczne pochodzące z tego dokumentu.

W tej normie nie brakuje także nawiązania do podstawowych standardów produkcyjnych, między innymi ISO 9001, ISO 22000 oraz innowacyjnego systemu HACCP. Opakowania spożywcze powstają w nowoczesnych przedsiębiorstwach, gdzie bierze się pod uwagę dobór tylko prawidłowo dobranych materiałów. Nie wchodzą one w reakcję z otoczeniem, są obojętne dla pozostawionego tam pożywienia. Kontrola skrupulatnie ocenia, czy występuje niebezpieczeństwo przenikania groźnych dla zawartości opakowania czynników zewnętrznych. Producent po zakończeniu wszystkich czynności deklaruje, czy dany produkt powstał w zgodzie z obowiązującymi w Polsce normami i standardami, potwierdza to odpowiednim certyfikatem. Warto brać pod uwagę tylko tych przedsiębiorców, którzy korzystają z pomocy organizacji uczciwych, niestawionych wyłącznie na zysk.

Bezpieczeństwo żywnościowe na dobrym poziomie

Opakowania z tworzyw sztucznych to różne propozycje, zostały one podzielone na osobne kategorie. Przydzielone im kody powinny znaleźć się na widocznym miejscu, tak żeby klient miał do nich wgląd przy kupowaniu artykułu spożywczego. Do materiałów bezpiecznych zalicza się na przykład polietylen o dużej gęstości czy polipropylen.

Na ich przykładzie można z łatwością dostosować się do obecnych na rynku norm. Tworzywo jest łatwe do wyprodukowania, nie wchodzi w reakcję z innymi substancjami, nawet jeśli w środku znajdzie się produkt o wyższej temperaturze, takie opakowania spożywcze nie zmienią swojego wyglądu czy zastosowania.

Dla klienta większość z tych propozycji jest bezpieczna, o ile będzie on przestrzegał pewnych wytycznych. Ważna, podobnie jak w przedsiębiorstwach, jest higiena. Zastosowanie tych wyrobów zgodnie z zaleceniami producenta może ochronić konsumenta przed różnymi negatywnymi zdarzeniami.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%