Na grzybicze zapalenie gardła choruje coraz więcej osób. Dzieje się tak, ponieważ znaczna część populacji jest nosicielem grzybów z rodziny Candida, odpowiedzialnych właśnie za zaczerwienienie i ból gardła związany z kandydozą. Ponadto na progresywny rozwój tego rodzaju zakażeń mają wpływ także zmiany demograficzne oraz inwazyjne metody lecznicze. Jak radzić sobie z grzybiczym zapaleniem gardła? I czy jest sposób, aby pozbyć się kandydozy raz na zawsze?
Grzybicze zapalenie gardła i migdałków bardzo często pojawia się w konsekwencji stosowania długotrwałej antybiotykoterapii. Wyjałowiona ze wszystkich złych i dobrych bakterii flora fizjologiczna łatwo łapie infekcje, w tym również te grzybicze. Jednak nie tylko branie antybiotyków sprzyja powstawaniu kandydozy. Szacuje się, że blisko 70% populacji wykazuje bezobjawowe nosicielstwo grzyba Candida albicans. Zakażenia grzybicze są więc zakażeniami oportunistycznymi - pochodzącymi z wewnątrz i rozwijającymi się w warunkach obniżonej odporności. Często pojawiają się przy zaburzeniach pracy układu immunologicznego, niedoborach witamin, głównie z rodziny B, kwasu foliowego i żelaza, jak również nadużyciach alkoholu czy tytoniu. Na kandydozę najbardziej narażeni są cukrzycy, chorzy na AIDS, pacjenci onkologiczni, ludzie przyjmujący leki immunosupresyjne, borykający się z zaburzeniami hormonalnymi oraz ci, którzy przeszli transplantację. Lista osób znajdujących się w grupie podwyższonego ryzyka jest długa, swoje miejsce mają na niej niestety także dzieci i osoby starsze.
Grzybicze zapalenie gardła objawia się wysoką gorączką i silnym bólem gardła. W obrazie klinicznym na ściankach gardła i migdałków widoczny jest białawy nalot, a w badaniu palpacyjnym wyczuwa się powiększone węzły chłonne szyjne. Niemniej jednak nie są to objawy patognomoniczne typowe, pozwalające wskazać tylko i wyłącznie tę jedną chorobę. Taki splot symptomów pojawia się chociażby przy anginie ropnej lub wirusowym zapaleniu gardła, dlatego też przy podejrzeniu infekcji wywołanej przez Candida albicans należy rozszerzyć diagnostykę o posiew z wymazu z gardła i migdałków podniebiennych. Tak pobrany materiał poddawany jest nie tylko ocenie właściwości morfologicznych, pozwalających określić rodzaj patogenu, lecz także ocenie jego lekowrażliwości (antymykogram), pozwalającej wskazać najskuteczniejszą w danym przypadku substancję grzybobójczą.
Wszelkiego rodzaju kandydozy leczy się przyczynowo, czyli w taki sposób, aby pokonać zasadnicze źródło choroby. W przypadku grzybiczego zapalenia gardła wdrażane są odpowiednio dobrane na podstawie wyników antymykogramu preparaty przeciwgrzybicze - Terbinafina, Flukonazol, Posakonazol czy Kaspofungina, dostępne w formie tabletek do ssania, aerozoli lub płynów do płukania. Warto tu zauważyć, że obecność leków przeciwgrzybiczych jest dziś mocno ograniczona, a wzrastająca na nie oporność drobnoustrojów pasożytniczych z rodziny Candida spp. sprawia, że współczesna medycyna staje przed niezwykle poważnym wyzwaniem.
W leczeniu grzybiczego zapalenia gardła, obok typowych leków przeciwgrzybiczych, stosuje się ponadto różnego rodzaju środki antyseptyczne. W przypadku łagodzenia podrażnień błony śluzowej gardła są to zwykle płukanki z roztworu 3% wody utlenionej, jodyny lub nadmanganianu potasu. Działanie grzybobójcze wykazują również niektóre zioła, jak kora dębu, rumianek, nagietek, tymianek, szałwia - dlatego tak często napar z nich wspomaga zwalczanie kandydozy. Wśród domowych sposobów zwalczania infekcji grzybiczych gardła swoje miejsce znajdują również bardziej i mniej znane produkty spożywcze - czosnek, miód lipowy, aloes, olej kokosowy i goździkowy. Mówiąc o jedzeniu, koniecznie należy wspomnieć, że Candidia, jako że są drożdżakami, żywią się cukrem, toteż przy chorobach wywołanych ich patologicznym namnażaniem się, ważne jest przestrzeganie lekkostrawnej diety z ograniczoną ilością cukrów i węglowodanów. Słodycze i jasne pieczywo są doskonałą pożywką dla grzybów. Sięganie po nie sprzyja rozwojowi infekcji i nasileniu jej objawów.
Ponieważ grzybicze zapalenie gardła, podobnie jak i inne kandydozy, może pojawiać się wskutek niedoboru witaminy B, żelaza i kwasu foliowego, warto w codziennym jadłospisie znaleźć produkty, będące ich bogatym źródłem (jak np. szpinak, sałata, orzechy i pestki dyni, pietruszka, koper włoski). Dobrym sposobem na zwalczenie tej choroby jest także wzmocnienie naturalnych mechanizmów obronnych organizmu, poprzez suplementowanie witamin D, C i rutyny, a jednocześnie ograniczenie wszelkich używek.
Leczenie grzybiczego zapalenia gardła oraz migdałków bywa wymagające i długotrwałe. Jednak przyjmując leki, dbając o odpowiednią dietę i stosując się do zaleceń lekarza, można pozbyć się jej skutecznie, bez nawrotów i powikłań.