Pieczarki towarzyszą nam od dawna. Kiedyś szukane i pożądane w przyrodzie, na łonie natury, jednak niezwykle rzadko spotykane. Dziś produkowane w wielkich i wyspecjalizowanych fabrykach. Choć są grzybami to ich wymagania i potrzeby związane z uprawą są o wiele większe, niż przeciętych borowików czy czerwoniaków. Są jednak, co warto wspomnieć rzadkimi grzybami, które można wyprodukować przez człowieka.
Większość grzybów wymaga do tego celu naturalnie ukształtowanej grzybni. Dzięki tym możliwością stały się jedyni z wiodących elementów polskiej i zagranicznej kuchni, dzięki swoim wartością smakowym i zapachowym. Aby je jednak posiadać ważne jest posiadanie przez producentów dobrze wyposażonych pieczarkarni.
Tak jak zostało to przedstawione we wstępie. Pieczarki, choć jest to bardzo trudne, możne wyprodukować człowiek. Takie rozwiązanie jest bardzo praktyczne. Pożądane grzyby, nie zawsze możemy znaleźć w lesie, ze względu na brak czasu, miejsca, a co najważniejsze, jesteśmy w tym uzależnieni bardzo mocno od czynników zewnętrznych i atmosferycznych.
Większość ludzi lubi i toleruje grzyby, są składnikiem zup, sosów, a także stosowane jako dodatki do wszelkich dań. Mankamentem pieczarek jest ich krótki termin przechowywania. Okazuje się bowiem, że od zbioru w przeciągu kilku godzin pieczarka traci swoje wartości smakowe i odżywcze, a po paru dniach jest już niezdatna do spożycia. Nie da się jej także zamrozić ani ususzyć, ponieważ utraci swoje niebanalne wartości.
Umyślnie zastosowałem przymiotnik "białych". Często bowiem dziś spotykamy się z pojęciem szarej pieczarki, bądź bladej. Tak uważają osoby, które nigdy nie miały możliwości widzieć jak rosną, a co więcej spróbować prosto z podłoża tego grzyba. W istocie, pieczarka jest śnieżno biała. A fakt sprzedaży jej jako szarej czy bladej jest potwierdzeniem jej krótkiego okresu przechowywania.
Dobrze wyposażone pieczarkarnie są podstawą do osiągnięcia sukcesu sprzedażowego tych grzybów. Niestety, odpowiednie wyposażenie wymaga dużego nakładu sił i pieniędzy. Pieczarki rosną bowiem zazwyczaj w kilku komorach, o zróżnicowanych warunkach. W pewnych fazach wzrostu ogranicza się jej poziom zawartości dwutlenku węgla (CO2) w powietrzu, w innych zwiększa temperaturę, w innych zmniejsza, jeszcze w innych ogranicza światło, zmienia procentową zawartość wilgotności zarówno podłoża jak i powietrza. Te aspekty stanowią podstawę wymagań klimatycznych i glebowych, które należy spełnić, żeby cieszyć się dobrymi plonami. Warto nadmienić, że pieczarki rosną na specjalnym podłożu, czyli oborniku (zazwyczaj końskim) z dodatkiem torfu. Dobrze wyposażona pieczarkarnia musi się w niego wyposażyć.
Wreszcie bez dobrze rozplanowanego i zakupionego sprzętu, można jedynie pomarzyć o prowadzeniu pieczarkarni. Same kontrolery i komputery, które zajmują się regulacją poziomów wilgotności, temperatury itp... to proceder wielkiego formatu. A pieczarkarnia nie będzie mogła istnieć bez specjalnych stołów, bez taśm produkcyjnych, bez pojemników wszelkiego rodzaju, drabin, szczelnych drzwi, systemów alarmowych a także informujących.
Pieczarki są uprawą przyszłościową. Ich spożycie z roku na rok wzrasta. Aby jednak miała ich uprawa miała znaczenie, producenci musza się zaopatrzyć w dobre wyposażenie pieczarkarni oraz duży wkład finansowy.
Więcej informacji znajdziesz na Luckygrower.com