Festiwal Kultury Lasowiackiej to organizowane przez Województwo Podkarpackie wielotematyczne święto kultury ludowej Lasowiaków, czyli grupy etnograficznej żyjącej na terenach dawnej Puszczy Sandomierskiej, obecnie niemal w całości znajdujących się na terenie województwa podkarpackiego, w tym również powiatu mieleckiego.
Tegoroczna edycja przypadła na niemal cały lipiec. Wydarzenia festiwalowe odbywają się w kilkunastu ośrodkach północnego Podkarpacia, w ciągu kilku intensywnych tygodni zapraszając zarówno mieszkańców jak i turystów do bliższego poznania charakterystycznych i unikatowych elementów lasowiackiej kultury, która choć dotycząca minionych wieków, wciąż zachwyca unikatową formą i wyjątkową energią.
Lasowiacki festiwal znów zagościł w Zamku Baranów Sandomierski, czyli bardzo blisko Mielca.
[FOTORELACJA]10186[/FOTORELACJA]
Baranowska rezydencja magnacka, to festiwalowe centrum kulinarnych tradycji Lasowiaków. To tam w niedzielę 23 lipca odbyło się wydarzenie „Lasowiacka Kuchnia”, podczas którego potrawy Lasowiaków na warsztat kuchenny wziął znany polski kucharz, autor i prezenter telewizyjnych programów o tematyce kulinarnej – Karol Okrasa.
Mistrz polskiej kuchni, znawca regionalnych kulinarnych tradycji i przepisów, wziął na swój warsztat chłodnik – przygotował go na bazie szczawiu. A pospolity topinambur wykorzystał, by zaserwować kluski.
– Niezwykle się cieszymy, że możemy organizować wydarzenie „Kuchnia Lasowiacka” i pokazywać przy tym naszą lasowiacką gościnność, a także dania, które możemy degustować. Tego wydarzenia nie byłoby bez gości, wystawców, rękodzielników, kół gospodyń, które prezentują lasowiackie wyroby. W Zamku w Baranowie Sandomierskim te produkty na co dzień eksponujemy i promujemy. Jesteśmy całym sercem z lasowiakami – powiedziała Kamila Piech, członek zarządu Fundacji Pro Arte Et Historia, która zarządza Zamkiem w Baranowie Sandomierskim.
Na zamkowym dziedzińcu oprócz konkursów kulinarnych dla dzieci i na najlepsze danie kuchni lasowiackiej, w których jury zasiedli Karol Okrasa i Artur Florkiewicz - szef zamkowej kuchni, królowała lasowiacka muzyka, taniec i gwara. Odwiedzający mogli nie tylko popróbować potraw kuchni lasowiackiej, ale także poznać lasowiackie rękodzieło i produkty regionalne sięgające do lasowiackiego dziedzictwa.
Do Baranowa zjechały setki turystów i mieszkańców regionu. Poznali przy okazji bogatą ofertę magnackiej rezydencji – w tym specjalizującej się w regionalnej kuchni restauracji i bogatego zamkowego muzeum.