Polacy uwielbiają ziemniaki - to niezaprzeczalny fakt. Są one na tyle uniwersalne, że za ich pomocą można przygotować kompletne dania jak np.: frytki, placki ziemniaczane, kopytka, pyzy i wiele innych. Ziemniaki to również w większości składnik podstawowego drugiego dania chętnie przygotowywanego w polskich gospodarstwach, składającego się z mięsa, surówki i właśnie ziemniaków. Czasem jednak czujemy, że potrzebujemy pewnej odmiany, a nieustanne jedzenie bulwiastego warzywa zaczyna nas zwyczajnie nudzić. W tym wypadku alternatywą może być makaron, kasza, podobne do ziemniaków bataty czy topinambur. Czym jest topinambur i jak można go wykorzystać podczas gotowania?
Czym jest topinambur?
Topinambur inaczej nazywany jest słonecznikiem bulwiastym (a także karczochem jerozolimskim lub gruszką ziemną), jednak w niczym nie przypomina pięknego kwiatu z żółtymi płatkami. Roślina ta pochodzi z Ameryki Północnej i coraz częściej gości również na polskich stołach. Topinambur był uprawiany przez rdzenną ludność indiańską, a do Europy dotarł w XVIII wieku. Obecnie z powodzeniem wykorzystywany jest w wielu kuchniach świata. Co więcej, smaczny topinambur można kupić także zimą.
Jakie ma cechy i właściwości?
Topinambur działa korzystnie na cały organizm. Wśród jego zalet można wymienić:
Jak widać topinamburem powinny zainteresować się szczególnie osoby chorujące na cukrzycę i cierpiące z powodu jelit czy wrzodów.
Jak wykorzystać topinambur w kuchni?
Topinambur to roślina, którą można wykorzystać na kilka sposobów. Ma lekko orzechowy smak. Wystarczy jedynie obrać bulwy ze skórki i na parę minut zanurzyć je w zakwaszonej wodzie. Można go jeść na surowo, jako składnik sałatek, można go również podać obróbce cieplnej i jeść w postaci smażonej lub gotowanej. Zazwyczaj wymaga nieco dłuższego przygotowania niż ziemniaki. Sprawdzi się doskonale jako ich zdrowszy zamiennik. Topinambur można wykorzystać do zrobienia zupy krem, frytek, zapiekanek, sałatek, uduszenia z innymi warzywami lub ziołami. Topinambur pokrojony w plasterki można również podsmażyć na patelni i przygotować niczym chipsy. Dobrze komponuje się także z takimi przyprawami jak kurkuma, lubczyk, sól morska, pietruszka, papryka i liść laurowy, a także oliwą z oliwek.
Dowiedz się więcej o topinamburze na stronie ladnydom.pl