Zamknij

Co zamiast ziemniaków? Poznaj topinambur

artykuł sponsorowany + 10:57, 10.11.2020 Aktualizacja: 16:15, 10.11.2020

Polacy uwielbiają ziemniaki - to niezaprzeczalny fakt. Są one na tyle uniwersalne, że za ich pomocą można przygotować kompletne dania jak np.: frytki, placki ziemniaczane, kopytka, pyzy i wiele innych. Ziemniaki to również w większości składnik podstawowego drugiego dania chętnie przygotowywanego w polskich gospodarstwach, składającego się z mięsa, surówki i właśnie ziemniaków. Czasem jednak czujemy, że potrzebujemy pewnej odmiany, a nieustanne jedzenie bulwiastego warzywa zaczyna nas zwyczajnie nudzić. W tym wypadku alternatywą może być makaron, kasza, podobne do ziemniaków bataty czy topinambur. Czym jest topinambur i jak można go wykorzystać podczas gotowania?

Czym jest topinambur?

Topinambur inaczej nazywany jest słonecznikiem bulwiastym (a także karczochem jerozolimskim lub gruszką ziemną), jednak w niczym nie przypomina pięknego kwiatu z żółtymi płatkami. Roślina ta pochodzi z Ameryki Północnej i coraz częściej gości również na polskich stołach. Topinambur był uprawiany przez rdzenną ludność indiańską, a do Europy dotarł w XVIII wieku. Obecnie z powodzeniem wykorzystywany jest w wielu kuchniach świata. Co więcej, smaczny topinambur można kupić także zimą.

Jakie ma cechy i właściwości?

Topinambur działa korzystnie na cały organizm. Wśród jego zalet można wymienić:

  • zawartość inuliny – wielocukru, który pomaga w walce z cukrzycą typu 2, a także zapobiega zaleganiu treści pokarmowej w jelitach;
  • niski indeks glikemiczny, dzięki któremu po zjedzeniu posiłku insulina nie jest gwałtownie wydzielana, a stopniowo i przez dłuższy czas;
  • działanie detoksykacyjne, odciążające wątrobę, szczególnie korzystne dla osób spożywających alkohol w dużych ilościach;
  • zapobieganie powstawania wrzodów żołądka i jelit;
  • zawartość błonnika, który szczególnie wspomaga osoby na diecie, błonnik działa niczym miotełka oczyszczająca jelita, a jednocześnie poprzez pęcznienie w żołądku stwarza poczucie nasycenia przez długi czas;
  • zawartość witamin z grupy B, a także pierwiastków takich jak potas i magnez.

Jak widać topinamburem powinny zainteresować się szczególnie osoby chorujące na cukrzycę i cierpiące z powodu jelit czy wrzodów.

Jak wykorzystać topinambur w kuchni?

Topinambur to roślina, którą można wykorzystać na kilka sposobów. Ma lekko orzechowy smak. Wystarczy jedynie obrać bulwy ze skórki i na parę minut zanurzyć je w zakwaszonej wodzie. Można go jeść na surowo, jako składnik sałatek, można go również podać obróbce cieplnej i jeść w postaci smażonej lub gotowanej. Zazwyczaj wymaga nieco dłuższego przygotowania niż ziemniaki. Sprawdzi się doskonale jako ich zdrowszy zamiennik. Topinambur można wykorzystać do zrobienia zupy krem, frytek, zapiekanek, sałatek, uduszenia z innymi warzywami lub ziołami. Topinambur pokrojony w plasterki można również podsmażyć na patelni i przygotować niczym chipsy. Dobrze komponuje się także z takimi przyprawami jak kurkuma, lubczyk, sól morska, pietruszka, papryka i liść laurowy, a także oliwą z oliwek.

 

Dowiedz się więcej o topinamburze na stronie ladnydom.pl

(artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%