Zamknij
REKLAMA

Dieta roślinna a klimat

12:09, 23.01.2020 | D.R
REKLAMA

Dieta roślinna i ograniczenie mięsa to jeden ze sposobów na zmniejszenie negatywnego wpływu na planetę. W obliczu katastrof ekologicznych, z którymi coraz częściej musimy się mierzyć, nie da się być obojętnym.

Organizacja Narodów Zjednoczonych (ONZ), opublikowała specjalny raport Global Warming of 1.5 ºC,  który pokazuje przyczyny postępujących zmian klimatycznych, globalne ryzyka z nimi związane oraz konkretne rozwiązania na spowolnienie tych zmian, a nawet ich eliminację. Jednym z nich jest wprowadzenie diety roślinnej i roślinnych alternatyw dla mięsa na masową skalę:

Szereg środków może radykalnie zmniejszyć emisje gazów cieplarnianych wynikających z upraw rolniczych i przemysłowego wykorzystania terenów (…). Są to między innymi: produkcja białek roślinnych i laboratoryjna hodowla mięsa, które mogą zastąpić produkty pochodzące od zwierząt na farmach przemysłowych, emitując znacznie niższe ilości gazów cieplarnianych (cytat z Raportu Global Warming of 1.5 ºC, s. 113).

Kilka miesięcy wcześniej naukowcy z uniwersytetu w Oxfordzie na podstawie analiz baz danych z 400 tysięcy ferm wielkopowierzchniowych z 119 krajów wskazali, że znaczne ograniczenie i eliminacja produktów odzwierzęcych w diecie każdego z nas spowodowałaby uwolnienie i możliwość regeneracji dla ok. 75% powierzchni gruntów, które w tym momencie są wykorzystywane pod hodowlę zwierząt. To powierzchnia równa Stanom Zjednoczonym, Chinom, Australii i krajom Unii Europejskiej razem wziętych.

Dieta roślinna to najprawdopodobniej jeden z najbardziej skutecznych sposobów na zmniejszenie twojego negatywnego wpływu na planetę, nie tylko gdy chodzi o zmniejszenie ilości emitowanych gazów cieplarnianych, bo przejście na dietę roślinną przyczynia się też do zmniejszenia globalnego zakwaszenia gleb, eutrofizacji, deforestacji i wykorzystania wody. Weganizm ma większy pozytywny wpływ na planetę niż zmniejszenie liczby lotów samolotem w ciągu roku, czy zakup samochodu elektrycznego.

Zdrowe diety roślinne zmniejszają globalny popyt na mięso i związaną z jego produkcją emisję gazów cieplarnianych. Coraz większy trend na wege produkty ma korzystny wpływ na środowisko.

Co ma produkcja mięsa i nabiału do ocieplenia klimatu? Wielkopowierzchniowe fermy przemysłowe, na których przetrzymywane są zwierzęta hodowane pod produkcję mięsa, emitują znaczne ilości gazów cieplarnianych przyczyniających się do tworzenia efektu cieplarnianego. Nie tylko dwutlenek węgla, ale też azot oraz metan unoszą się z odchodów krów, świń i brojlerów żyjących w ścisku, często w skrajnie złych warunkach higienicznych.

W 2006 roku autorzy Raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa, wyliczyli że aż 18% dwutlenku węgla emitowanego przez ludzkość pochodzi właśnie z produkcji mięsa.

Jedzenie roślin pomaga planecie, warto włączyć do jadłospisu więcej potraw roślinnych:)

 

(D.R)

Propagatorka diety roślinnej i zdrowego odżywania. Fizjoterapeutka, dietetyk, psychodietetyk. Autorka bloga ekocentryczka.pl

Daria Rogowska

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
REKLAMAButy damskie - porównaj na Ceneo.pl
REKLAMA
REKLAMA
© hej.mielec.pl | Prawa zastrzeżone