Zamknij
REKLAMA

Jaki jest dobry węgiel orzech?

11:42, 30.04.2021 | Materiał partnera

Węgiel orzech to jeden z rodzajów węgla kamiennego. Jego główne cechy to: wysoka kaloryczność, niska zawartość siarki i znikoma ilość popiołu po spaleniu. Te cechy sprawiają, że węgiel orzech to bardzo wydajne paliwo, po które opłaca się sięgać w sezonie grzewczym. Trzeba tylko wybrać odpowiedni produkt. Jak rozpoznać dobry węgiel orzech?

Dobry węgiel orzech – workowany

Dobry węgiel orzech to ten sprzedawany w workach. Czym różni się od węgla składowanego luzem? Otóż dzięki workom ze specjalnym systemem wentylacji można mieć pewność, że surowiec pozostanie suchy. Worki zapewniają optymalne warunki w trakcie magazynowania węgla, przez co zachowuje on swoje właściwości i nie traci cennej kaloryczności. Co równie ważne, workowany węgiel orzech dobrej jakości łatwiej przechowywać niż surowiec zakupiony luzem. Dzięki workom można zachować czystość w kotłowni, a jednocześnie mieć ciągle łatwy dostęp do opału.

Dobry węgiel orzech – Orzech Premium Plus

Przykładem dobrej jakości węgla orzech jest Orzech Premium Plus, który można znaleźć w sklepie Najlepszyekogroszek.pl. To, co go wyróżnia, to wysoka kaloryczność, która utrzymuje się na poziomie 30 MJ/kg. Taka wartość opałowa sprawia, że Orzech Premium Plus to produkt, który idealnie sprawdzi się nawet podczas najbardziej srogich zim. Węgiel orzech generuje ilość popiołu na poziomie 3%. To znikoma wartość, która potwierdza wysoką klasę surowca. Co ważne, ten rodzaj opału można stosować we wszystkich typach pieców i kotłów, przeznaczonych na paliwa stałe. Nadaje się również do stosowania w kominkach i piecach kaflowych.

Dobry węgiel orzech – przyjazny dla środowiska

Przed umieszczeniem w workach, węgiel orzech jest starannie przesiewany. Dzięki temu jest niemal zupełnie pozbawiony miału czy kamienia. Przesiewanie korzystnie wpływa na zawartość siarki, której w przypadku węgla orzech jest poniżej 0,5%. Znikoma ilość siarki w węglu ma wiele zalet. Taki węgiel pozwala utrzymać przewody kominowe w czystości, ale też jest o wiele mniej szkodliwy dla środowiska niż inne paliwa stałe. Spalanie dobrego węgla orzech wiąże się z minimalną emisją szkodliwych związków do atmosfery. Dym, który wydziela się podczas spalania, jest pozbawiony siarki i innych związków chemicznych.

(Materiał partnera)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
REKLAMA
0%