Zamknij

Profesjonalna pieczarkania - jakie powinna mieć wyposażenie?

16:00, 20.03.2020 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 16:00, 20.03.2020

Posiadanie pieczarkarni i zajmowanie się uprawą grzybów profesjonalnie to marzenie wielu początkujących przedsiębiorców. Zawód ten cieszył się ogromną popularnością w Polsce sprzed okresu przemian. Wymagał pozornie niewielkich inwestycji a chłonny, ówczesny rynek potrafił zaabsorbować każdą ilość grzybów. W zderzeniu z rzeczywistością biznes ten kończył się różnie, jednak bardzo często stawał się podstawą do rozwoju dla nowych kierunków przedsiębiorczości.

Profesjonalne wyposażenie pieczarkarni 

Pierwszą decyzją jaką należy podjąć planując założenie własnej pieczarkarni jest zakup lub dzierżawa działki, na której stawia się hale dzielone na komory uprawowe. Jednak hala będzie wymagała rozbudowanego systemu wentylacji i klimatyzacji zdalnie sterowanej do zarządzania zarówno temperaturą jak i wilgotnością przestrzeni. 

Nowoczesny system sterowania mikroklimatem pieczarkarni musi uwzględniać również wilgotność oraz temperaturę podłoża uprawy pieczarek. Zdalne, komputerowe sterowanie i monitorowanie warunków reaguje na każde wahanie, uruchamiając system nawadniania, dzięki czemu uprawa otrzymuje niezbędną ilość wody. 

Pieczarki w trakcie wzrostu wydzielają do atmosfery dwutlenek węgla. System wentylacji musi ten gaz odprowadzać i neutralizować. Latem pieczarkarnia musi być stale schładzana, tak by temperatura w niej oscylowała w przedziale 12-20 stopni.

Plony i logistyka  

Wyposażenie pieczarkarni musi zawierać też wagi, stoły, nożyce, noże, opakowania. Wagi w pieczarkarni służą do ważenia zebranych grzybów i przygotowania zbiorów do rozprowadzenia do odbiorców. Do tego celu niezbędne są też stoły, które niczym taśma fabryczna stają się miejscem ważenia, pakowania i przygotowania do wysyłki. Wszystkie osoby zbierające grzyby muszą robić to szybko i profesjonalnie, ścinając precyzyjnie grzybnię. 

Pracownicy zajmujący się uprawą muszą zostać zaopatrzeni w odzież roboczą, która wymaga codziennej dezynfekcji. Pieczarki są stosunkowo wrażliwe na różnego rodzaju infekcje, dlatego wszystkie osoby pracujące w hali muszą szczególnie dbać o zachowanie właściwych warunków higienicznych, osobistych oraz warunków panujących w hali. Hale uprawowe muszą być systematycznie poddawane pełnej i częściowej dezynfekcji, tak by uchronić uprawę przed pleśnią. Najniebezpieczniejsza dla grzybów jest zielona pleśń łatwo się rozprzestrzeniająca i atakująca nawet całą uprawę. 

Logistyka sprzedaży pieczarek również wymaga profesjonalnego wyposażenia. Wielkie uprawy wymagają chłodni, pakowni, ramp przeładunkowych, kotłowni i sterowni, czasem też własnych środków transportu. 

Podłoże do uprawy pieczarek

Podłożem do uprawy grzybów jest zwykle przefermentowany kompost koński, czasem jest to kurzy obornik. Materiał ten wspomagany profesjonalnym sprzętem odżywia i utrzymuje właściwą wilgotność przyspieszając w ten sposób dojrzewanie plonów. Profesjonalne wyposażenie pieczarkarni daje gwarancję bezproblemowej uprawy i komfortowego wzrostu grzybów w okresie ich dojrzewania. Wszystko to przekłada się na obfitość zbiorów i zysk przedsiębiorcy. 

Więcej informacji na stronie: Luckygrower.com/

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%