Zamknij

Co mielecki mistrz kuchni robił w Rumunii? [FOTO]

11:37, 18.08.2016 Aktualizacja: 11:37, 18.08.2016
Skomentuj

W dniach 5-7 sierpnia br. w rumuńskim mieście Brasov odbył się międzynarodowy konkurs kulinarny Vegetarian Culinary Cup.  Polskę reprezentował Tomasz Smoczyk, szef kuchni jednego z mieleckich hoteli. Konkurs zgromadził najlepszych szefów kuchni z całego świata (Arabia Saudyjska, Chorwacja, Austria, Niemcy, Polska, Wielka Brytania, Włochy, Izrael), którzy rywalizowali w oparciu o warzywa i pieczywo propagując ideę zdrowego odżywania i wegetarianizmu.

Tomasz Smoczyk jako członek jury miał przyjemność oceniać sztukę kulinarną w kategoriach desery wegetariańskie, kuchnia wegetariańska, vegan i low wegan. Poziom jaki reprezentowali uczestnicy konkursu był wysoki zarówno pod względem smakowym, kreatywnym a także prezentacyjnym.

Po ocenie uczestników konkursu przyszedł czas na zaprezentowanie potraw przyrządzanych przez członków jury i wtedy mielecki mistrz był oceniany przez publiczność, szefów kuchni restauracji, jak i uczestników konkursu.  Potrawa jaką przedstawił to amusee bouchee (bottarga, puder cytrynowy, kawior balsamiczny oraz tagliatelle, prażona rukola, grilowana bottarga, kawior cytrynowy). Za te danie został wyróżniony przez publiczność.

W dniach 10-11 września br. Tomasz Smoczyk uda się ponownie do Rumunii aby jako juror oceniać potrawy w ramach międzynarodowych zawodów World Master of Grill.

Następnie w dniach 24-27 września br. uda się do Grecji aby wziąć udział w seminarium międzynarodowych sędziów sztuki kulinarnej organizowanym przez World Association of Chefs Societies. Polska do tej pory nie posiadała sędziego w tej branży na tym poziomie.

Tomasz Smoczyk to mistrz kulinarny, szef kuchni, laureat wielu prestiżowych konkursów, konsultant i trener. Jest absolwentem Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. Doświadczenie zawodowe zdobywał we Francji, Włoszech i w Niemczech. Jest członkiem wielu światowych organizacji zrzeszających najlepszych szefów kuchni. Otrzymał wiele odznaczeń kulinarnych w tym najbardziej prestiżowy certyfikat Światowego Master Chefa przyznany przez Worlds Master Chefs Society za dokonania zawodowe jak i osiągnięcia w wędrówce kulinarnej.

Pracował m.in. w restauracji La Pergola Rome Cavalieri, pod okiem  znanego szefa kuchni Heinz Beck. Restauracja  posiadała dwie gwiazdki Michelin – jest to jedno z najwyższych na świecie prestiżowych wyróżnień gastronomicznych. Po pracy w Rzymie został oddelegowany do Niemiec i jako Executive Chef niemieckiej restauracji La Rosenau doprowadził do uzyskania rekomendacji przez przewodnik Michelin. Wrócił do ojczyzny i obecnie jest szefem kuchni jednego z mieleckich hoteli.

hm

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarze (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu hej.mielec.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

0%