Zamknij

Jesienne zbiory – które drzewa owocują we wrześniu i październiku?

13:46, 26.09.2024 art. sponsorowany Aktualizacja: 13:47, 26.09.2024

Jesień to wyjątkowo piękna pora roku, która obfituje w świeże i soczyste owoce. W tym okresie można przygotować pyszne dżemy, konfitury, kompoty i nalewki, a także zapasy suszonych owoców na zimę. Jednak, aby tak się stało, trzeba najpierw zasadzić w ogrodzie drzewa, które owocują we wrześniu i październiku. Jakie gatunki będą najlepszym wyborem?

Posiadanie własnych drzewek owocowych daje ogromną satysfakcję, a jednocześnie sprawia, że ogród mieni się różnymi kolorami i tętni życiem. Jeśli chcesz cieszyć się obfitymi plonami na jesień, rozważ posadzenie gruszy azjatyckiej i pigwy wielkoowocowej. Są to drzewa owocowe, które charakteryzują się wysoką odpornością na niekorzystne warunki atmosferyczne oraz przynoszą wyjątkowo smaczne owoce. Co jeszcze warto o nich wiedzieć?

Grusza Azjatycka – idealne połączenie smaku i estetyki

W okresie jesiennym warto mieć w swoim ogrodzie gruszę azjatycką. Choć ten gatunek jest uprawiany głównie w Japonii, Chinach i Korei, to jednak okazuje się, że bardzo dobrze radzi sobie również w Polsce. Obecnie dużą popularnością w naszym kraju cieszy się grusza azjatycka Shinseiki, która wykazuje wysoką odporność na mróz i choroby. W okresie kwitnienia gałązki pokrywają się białymi, beżowymi lub kremowymi kwiatami, które tworzą w ogrodzie przytulną atmosferę i wydzielają wyjątkowo przyjemny aromat.

Grusza azjatycka Shinseiki wcześnie wchodzi w okres owocowania, a jej owoce dojrzewają na przełomie sierpnia i września. Tym, co je wyróżnia na tle innych odmian, jest lekko spłaszczony, kulisty kształt oraz słodki smak. Owoce gruszy azjatyckiej idealnie nadają się do potraw, deserów i przetworów. Możesz z nich zrobić przepyszną marmoladę. Odmiana Shinseiki jest obcopylna, dlatego warto od razu dobrać do niej inną odmianę gruszy, która kwitnie w podobnym terminie.

Pigwa wielkoowocowa – bogactwo witamin i minerałów

Jesień to okres wzmożonych zachorowań na choroby górnych dróg oddechowych. Pigwa wielkoowocowa wydaje owoce, które dojrzewają od września do października i zawierają bardzo dużo witaminy C, co sprawia, że stanowią doskonały wybór dla osób pragnących wzmocnić swoją odporność w chłodniejsze dni. Owoce pigwy są duże i żółte, a miąższ jest twardy i cierpki w smaku. Można z nich zrobić fantastyczne przetwory, takie jak dżemy, konfitury, soki i nalewki, które zachowują cenne składniki odżywcze.

Pigwy wielkoowocowe osiągają wysokość od 3 do 5 metrów i zaczynają kwitnąć już w maju. Ich kwiaty pięknie zdobią ogród różowymi i białymi płatkami. Popularne odmiany to pigwa gruszkowa, pigwa jabłkowa i pigwa gruszkowa Portugal.

Dzięki odpowiednio dobranym drzewkom owocowym Twój ogród stanie się miejscem pełnym kolorów, zapachów i smaku, a Ty będziesz mógł cieszyć się obfitymi plonami w okresie jesiennym. Różnorodność gatunków pozwoli Ci nie tylko wzbogacić estetykę ogrodu, ale również zapewni dostęp do świeżych, zdrowych owoców, idealnych do bezpośredniego spożycia lub przygotowania aromatycznych przetworów.

(art. sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%