Zamknij

Dlaczego warto jeść ostre papryczki?

Artykuł sponsorowany + 14:37, 10.05.2023 Aktualizacja: 14:37, 10.05.2023

Chili, Jalapeno, Ghost Pepper i inne - ostre odmiany papryczek cieszą się dużą popularnością nie tylko w kuchni meksykańskiej. Obecność kapsaicyny w posiłku pozytywnie wpływa na nasze ciało, tak długo jak nie spożyjemy jej w nadmiarze. Dlaczego warto eksperymentować z wykorzystaniem ostrych papryk przy okazji gotowania? Czy warto spróbować i uprawiać odmianę Carolina Reaper? Na co uważać przygotowując posiłki z udziałem bardzo pikantnych papryczek?

  1. Najostrzejsza papryka - dlaczego warto jeść papryczki zawierające kapsaicynę?
  2. Papryczka Carolina Reaper - charakterystyka
  3. Na co uważać wykorzystując ostre papryczki w kuchni?

Najostrzejsza papryka - dlaczego warto jeść papryczki zawierające kapsaicynę?

Ostry smak potrafi wzbogacić niejedno danie, o ile użyjemy go z rozsądkiem. Nie tylko wzbogaci on wydźwięk samych potraw, ale również będzie miał pozytywny wpływ na nasze ciało - zawarta w ostrych odmianach papryczek kapsaicyna ma korzystne działanie na układ trawienny człowieka i wspomaga pracę metabolizmu. Z tego powodu, jeżeli lubimy lub też chcemy spróbować najbardziej pikantnych papryk, nie wahajmy się użyć ich w naszej kuchni. Zwróćmy jedynie uwagę na ostrość wybranego gatunku i to, jak dużo użyjemy przy okazji gotowania.

Papryczka Carolina Reaper - charakterystyka

Papryczka Carolina Reaper jest jedną z najostrzejszych na świecie. Zdecydowanie nie poleca się jej dla osób, które dopiero co rozpoczynają próbowanie tego typu produktów, jednak osoby posiadające pewne doświadczenie mogą mieć z niej wiele pożytku. Moc papryki Carolina Reaper szacuje się średnio na 1 600 000 jednostek w skali ostrości Scovillea, jednak jej najbardziej ostre egzemplarze potrafiły przebić pułap aż 2 000 000 jednostek. Dostępność tego gatunku w Polsce jest umiarkowana i najczęściej znajdziemy produkt w postaci papryczki suszonej, jednak możemy sami zdobyć nasiona i zacząć uprawiać roślinę na naszym własnym parapecie. Zwróćmy przy tym uwagę, aby papryka pochodziła z certyfikowanych źródeł.

Na co uważać wykorzystując ostre papryczki w kuchni?

Papryczka Peperoni, Jalapeno, Naga Viper, czy Chili to jedne z najpowszechniej pojawiających się w naszych kuchniach gatunków. Jeżeli mamy ochotę na coś bardziej wyrazistego i ostrzejszego, możemy jak najbardziej sięgnąć po Carolina Reaper. Gotując z użyciem papryczek pamiętajmy, aby używać jej w umiarkowanej ilości i zawsze ostrzegać naszych gości o jej obecności w podanych daniach. Dzięki temu unikniemy nieprzyjemnych sytuacji, a także będziemy mogli w pełni cieszyć się jej smakiem.

(Artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%