Otwierasz własną pizzerię? Gratulujemy! Zanim jednak sprzedasz swoją pierwszą pizzę, musisz pamiętać o tym, aby odpowiednio wyposażyć swój lokal gastronomiczny. Poza piecem, lodówkami, blatami, stołami i krzesłami konieczny jest też sprzęt umożliwiający rejestrowanie prowadzonych transakcji, czyli kasa fiskalna. Jaka kasa fiskalna do pizzerii sprawdzi się najlepiej?
Przedsiębiorcy mają obowiązek rejestrowania transakcji za pomocą odpowiednich urządzeń fiskalnych. Obowiązek ten narzuca na nich fiskus. Głównym sprzętem stosowanym w rejestracji obrotu oraz kwot podatku należnego ze sprzedaży jest kasa fiskalna, która nazywana jest także kasą rejestrującą. Musi być ona oznaczona indywidualnym numerem, tak zwanym numerem unikatowym, a także zapisywać zrealizowane transakcje w pamięci fiskalnej.
Kasa fiskalna w gastronomii
Przepisy wymagają, aby przedsiębiorcy prowadzący małe lokale gastronomiczne wyposażyli je w kasy fiskalne. Urządzenia te umożliwiają wtedy rejestrowanie sprzedaży i podatków, a także druk paragonów fiskalnych dla klientów.
Gastronomia jest przy tym obszarem specyficznym, dlatego przeznaczona do zakładów gastronomicznych kasa fiskalna także powinna odpowiadać wymaganiom branży – nie tylko pod względem swojego wyglądu czy wielkości, lecz również oferowanych funkcji.
Dzięki odpowiednio dopasowanemu sprzętowi jak kasa fiskalna, pizzeria także może funkcjonować efektywniej. Zobacz, jaka kasa fiskalna do pizzerii sprawdzi się najlepiej!
Czym powinna cechować się dobra kasa fiskalna do pizzerii?
Asortyment kas fiskalnych jest spory. Są to modele dedykowane dla różnych użytkowników, między innymi dla sklepów, punktów usługowych, które różnią się pomiędzy sobą swoimi gabarytami, funkcjami.
Dobra kasa fiskalna do pizzerii powinna odpowiadać indywidualnym potrzebom biznesu, dlatego przy jej wyborze warto poświęcić czas na przyjrzenie się dostępnym modelom i porównanie ich ze sobą. Na co należy zwrócić szczególną uwagę?
Cechy dobrej kasy fiskalnej dla gastronomii:
- wytrzymała i odporna obudowa
- kompaktowe gabaryty
- obsługa paru paragonów jednocześnie
- dzielenie paragonów
- integracja z terminalem płatniczym
- współpraca z wagą
- wygodna obsługa
- analiza sprzedaży
Wytrzymała i odporna obudowa
W gastronomii urządzenia elektroniczne, w tym także kasy fiskalne, narażone są na różne niebezpieczeństwa – zabrudzenie, zalanie czy uszkodzenie mechaniczne. Właśnie dlatego kasy fiskalne w pizzerii powinny zapewniać odpowiednią wytrzymałość i odporność na czynniki zewnętrzne.
Wybrani producenci oferują do swoich silikonowe nakładki na klawiaturę, zabezpieczające przed przedostaniem się różnego rodzaju płynów.
Kompaktowe gabaryty
Ważną cechą dobrej kasy fiskalnej dla gastronomii jest także jej niewielki rozmiar. Nowoczesne kasy nie zabierają znacznej ilości miejsca na ladzie – ma to szczególne znaczenie wtedy, gdy lokal gastronomiczny jest niewielki.
Obsługa paru paragonów jednocześnie
W lokalach gastronomicznych, także w pizzeriach, ważną funkcją kasy fiskalnej jest obsługa kilku paragonów jednocześnie. Wtedy kasa może zachować na pamięci większą liczbę paragonów dla transakcji, które nie zostały jeszcze zrealizowane.
Obsługa kilku paragonów równocześnie powoduje, że nie trzeba wystawiać jednego paragonu przed rozpoczęciem tworzenia drugiego. Paragon można wtedy „zaparkować” dla klienta, natomiast jednocześnie obsługiwać innego.
Dzielenie paragonów
Ponadto kasy fiskalne w pizzerii powinny dawać możliwość dzielenia paragonu. To funkcja sprawdzona wtedy, gdy po złożeniu zamówienia klienci chcieliby podzielić rachunek na kilka osób, by zapłacić go oddzielnie. Można wtedy zastosować także inne metody płatności dla podzielonego rachunku – gotówka, karta.
Integracja z terminalem płatniczym
Coraz więcej klientów lokali gastronomicznych płaci za swoje zamówienia kartą. Wobec tego kasa fiskalna do pizzerii musi umożliwiać płatność kartami. Terminal może stanowić osobny element podłączony do kasy lub można zdecydować się na kasoterminale, które łączą w sobie funkcje kas i terminala.
Współpraca z wagą
W lokalach gastronomicznych często zdarza się, że jedzenie sprzedawane jest na wagę – może dotyczyć to także pizzy. Wobec tego praktyczną funkcją jest współpraca z wagą, która przekazuje informacje o gramaturze zważonego produktu bezpośrednio do kasy. Wyliczenie należności następuje wtedy automatycznie.
Wygodna obsługa
Nie można zapominać także o tym, że kasy fiskalne w pizzerii, a także w innych lokalach gastronomicznych muszą być łatwe w obsłudze. Intuicyjny interfejs użytkownika przekłada się na szybszą realizację transakcji, a tym samym nie generuje znacznych kolejek.
Obecnie kasy fiskalne do obiektów gastronomicznych mogą być wyposażone w praktyczne tablety – urządzenia dotykowe umożliwiające łatwy wybór produktów, podział rachunku, a także inne czynności, by sprzedaż mogła następować jeszcze łatwiej.
Analiza sprzedaży
Dodatkowym atutem dobrej kasy fiskalnej jest możliwość analizy sprzedaży. Funkcja ta pozwala na uzyskanie kluczowych informacji, a także pomaga w podejmowaniu decyzji biznesowych, na przykład dotyczących oferty.
Kasy fiskalne online w gastronomii
Placówki gastronomiczne muszą pamiętać o tym, by przy zakupie kasy fiskalnej wziąć pod uwagę obowiązujące przepisy. Wybierając nową kasę fiskalną, warto zdecydować się na model działający online. Kasa fiskalna online musi być także zamontowana w istniejących już lokalach, które nadal korzystają z kas tradycyjnych.
Zgodnie z obowiązującymi wymogami, placówki gastronomiczne także muszą być wyposażone w tak zwane kasy fiskalne online. Są to specjalne kasy, które komunikują się z Centralnym Repozytorium Kas i przekazują informacje do Ministerstwa Finansów na bieżąco. Zastosowanie tego typu kas ma na celu wykrywanie anomalii, na przykład tych firm, które nie ewidencjonują wszystkich swoich transakcji.
Uwaga! Obowiązek montażu kas fiskalnych online zamiast kas tradycyjnych został przesunięty z 1 lipca 2020 roku na 1 stycznia 2021 roku ze względu na epidemię koronawirusa.
Artykuł powstał przy współpracy ze sklepem Mico, oferującym szeroki wybór kas fiskalnych.