[FOTORELACJANOWA]13298[/FOTORELACJANOWA]
Jak co roku, motywem przewodnim były ziemniaki i ich kulinarne odsłony. Na licznych stoiskach można było spróbować regionalnych specjałów. W Piechotach serwowano tradycyjne kacapoły, z kolei w Padwi Narodowej – kartacze, czyli ziemniaczane kluski z mięsnym farszem.
Nie zabrakło też elementu rywalizacji. Odbyły się cztery konkursy, które cieszyły się dużym zainteresowaniem:
Burkiewicz, oceniając nowatorskie podejście do ziemniaczanego menu, podkreśliła kreatywność uczestników i dbałość o lokalne smaki w nowoczesnym wydaniu.
W programie wydarzenia nie zabrakło także występów artystycznych – na scenie pojawił się Zespół Ludowy "Padwianie". Kulminacyjnym momentem części artystycznej był koncert Janka Szynala, który mimo kapryśnej pogody odbył się zgodnie z planem w sali gimnastycznej.
Z powodu złych warunków atmosferycznych odwołana została tylko zabawa taneczna planowana na zakończenie wydarzenia.
Święto po raz kolejny udowodniło, że wspólnota, tradycja i dobra kuchnia potrafią przyciągnąć mieszkańców nawet w deszczowe popołudnie.
Kamila Bik [email protected]