Zamknij

Najlepsze pierogi robią w Dąbrówce [FOTO]

23:25, 06.10.2019 P.C Aktualizacja: 23:27, 06.10.2019
Skomentuj

Kilkaset osób odwiedziło remizę w Górkach by poznać najlepsze pierogi w regionie. To za sprawą Pierogowych Mistrzostw Powiatu Mieleckiego.

Imprezę po raz jedenasty przygotowało Góreckie Stowarzyszenie Kobiet Victoria. Do pierogowej rywalizacji przystąpiły lokalne koła gospodyń wiejskich i organizacje. Niespełna dwie godziny uczestniczki czekały na wyniki.

Specjalne jury za najlepsze pierogi uznało wyrób gospodyń z Dąbrówki Osuchowskiej, na drugim miejscu znalazły się pierogi z Czajkowej, trzecie miejsce przypadło Woli Chorzelowskiej. Pławo otrzymało wyróżnienie za najlepsze stoisko.

Dopiero po ogłoszeniu wyników, około dwie godziny od rozpoczęcia Mistrzostw, stoiska z pierogami udostępnione zostały licznej publiczności. Wcześniej zebrani oglądali koncerty lokalnych zespołów.

Impreza odbyła się w niedzielę 6 października.

 

 

(P.C)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(6)

Brawo!Brawo!

7 2

Nie byłem i żałuję. Pomysł na taki konkurs - rewelacja. Tak trzymajcie!!! 23:49, 06.10.2019

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

reo

mielecpanymielecpany

2 2

Jak ja lubię pierogi ( ruskie ) mniam _mniam smacznego.
Wykonanie
Przesiać mąkę na stolnicę, dodać 2 żółtka i 1 całe jajko, masło, wody ciepłej ile ciasto zabierze i wyrobić dobrze ciasto, które następnie należy cienko rozwałkować. „Kółka” najlepiej wykrawać od szklanki. Ugotowane jeden dzień wcześniej ziemniaki ubić dobrze w garnku. Kolejno dodać: sera białego, zeszklonej na oleju drobno posiekanej cebulki, przypraw do smaku, tak by dobrze *%#)!& czuć, wszystko dobrze jeszcze raz wymieszać.
Tak przygotowany farsz nakładać na krążki małą łyżeczką kopiatą i zlepiać. Zagotować wodę w garnku, osolić, dodać 2 łyżki oleju i wrzucać partiami gotowe pierogi. Gotować 5 minut, a następnie wyjąć łyżką cedzakową na durszlak, przelać zimną wodą i układać na talerzach. Jak kto lubi można utopić drobno pokrojonej słoniny i/ lub cebulki i polać pierogi. 07:28, 07.10.2019

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

boryna boryna

2 4

jak nie 500+ to pirogami przekupują 08:45, 07.10.2019

Odpowiedzi:2
Odpowiedz

do borynado boryna

1 1

chyba ciebie boryna, prosty wieśniak z ciebie to dasz du....py za pirogi,albo swoją Jagnę wyślesz do sołtysa nadstawi się i grosza ci do chałupy przyniesie..hahahhahahaah 10:02, 07.10.2019


XYZXYZ

0 1

Miałem kiedyś wujka (świadek jechowy) on też miał zwidy - widział Boga w barszczu. 11:23, 07.10.2019


MmMm

1 0

Bardzo fajny pomysł coś się dzieje. Pogratulować Paniom za pracę. Żałuję, że nie byłam. Tak trzymać? 20:51, 07.10.2019

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

0%