Zamknij

Wiosenne wypieki - szybko, zdrowo i dietetycznie

12:43, 05.03.2021 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 12:44, 05.03.2021

Wraz z nadejściem pierwszych słonecznych i ciepłych dni, zyskujemy także energię do działania. Zmianom ulegają również nasze nawyki żywieniowe. Chcemy jeść lekkie i zdrowe posiłki. To samo dotyczy słodyczy - wiosną sięgamy po lżejsze desery. Jak przygotować wiosenne ciasta o obniżonej zawartości kalorii? Sprawdź nasze propozycje. 

Wiosenne ciasto marchewkowe 

Składniki na ciasto: 

  • 260 g mąki tortowej 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 3 jajka 
  • 200 g cukru np. brązowego 
  • 200 ml oleju np. rzepakowego lub słonecznikowego 
  • 1/2 startego jabłka 
  • 250 g startej marchewki 
  • 60 g wiórków kokosowych 
  • 60 g posiekanych orzeszków np. włoskich 
  • szczypta soli 

Składniki na krem: 

  • 500 g twarogu, trzykrotnie mielonego lub z wiaderka 
  • 200 ml śmietanki kremówki 30% 
  • 4-5 łyżek cukru pudru 
  • 2 łyżeczki żelatyny 
  • 1/4 szklanki gorącej wody 

Przygotowanie: 

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. 

Formę o wym. 24×24 wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, sodą oraz cynamonem. Jajka miksujemy razem z cukrem na puszystą masę. Następnie powoli wlewamy olej niewielkim strumieniem. Na koniec delikatnie łączymy za pomocą dużej łyżki z marchewką startą na tarce o dużych oczkach, wiórkami, jabłkiem oraz orzeszkami. Dodajemy przesiane składniki oraz sól i mieszamy tylko do połączenia. Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy w temp. 170 C przez około 30-40 min. do tzw. suchego patyczka. Gotowe wyciągamy, studzimy i wyrównajmy lekko ścinając wierzch. 

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy na gęsty krem. Serek miksujemy razem z przesianym cukrem puder. Następnie delikatnie łączymy z kremówką oraz niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę. Wykładamy na wierzch ciasta. 

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do lekkiego stężenia. Brzoskwinie kroimy na grube plasterki i układamy na cieście. Wylewamy tężejącą galaretkę i wkładamy do lodówki na kilka godzin. 

Czekoladowe muffiny żytnie 

Składniki: 

  • 150 g mąki żytniej razowej (https://sklep.biobabalscy.pl/pl/p/Maka-zytnia-Biala-BIO-Typ-750-1kg/220)
  • 140 g mąki pszennej 
  • 6 łyżek kakao 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 3 duże jajka 
  • 240 ml mleka 
  • 120 ml syropu klonowego lub miodu  
  • 160 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego 
  • 3 łyżki jasnego brązowego cukru (drobnego) 
  • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady lub drobinek czekoladowych 

Przygotowanie: 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 

W naczyniu wymieszać jajka (nie ubijać!) z mlekiem, syropem klonowym, cukrem i olejem. Dodać przesiane suche składniki: obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i wymieszać. 

Ciasto przełożyć do 12 papilotek wyłożonych w formie na muffiny nakładając prawie do pełna papilotki. 

Żytnie muffiny czekoladowe piec w temperaturze 175ºC, bez termoobiegu, przez około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce. 

Sklep Biobabalscy oferuje różnego rodzaju ekologiczne produkty. Znajdziesz tam również makaron razowy pszenny (https://sklep.biobabalscy.pl/makaron-razowy-pszenny). 

Smacznego! 

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%