Zamknij

Ksylitol - czy cukier może być przyjazny zębom?

10:18, 12.02.2020 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 10:19, 12.02.2020

Ksylitol z blisko zerową kalorycznością może z powodzeniem zastąpić biały cukier. Polecany cukrzykom i osobom na niskokalorycznej diecie. Nie tylko pomaga obniżyć kalorie w diecie ale również dobrze wpływa na zęby - hamuje działanie bakterii próchnicotwórczych i wzmacnia szkliwo. Świetnie nadaje się do słodzenia napojów, przetworów i wypieków.

Ksylitol, wyglądem do złudzenia przypominający zwykły cukier, to doskonały jego zamiennik. Oryginalnie produkowany z kory brzozy i dlatego często nazywany cukrem brzozowym, teraz coraz częściej pozyskuje się go z kukurydzy. Naturalnie występuje także w niektórych owocach i grzybach. Tak naprawdę nie jest cukrem, mimo że jest nim powszechnie nazywany, ale jak wiele słodzików jest alkoholem cukrowym.

Często dodawany jest do gum do żucia, niskokalorycznych słodyczy, past do zębów i innych produktów do higieny jamy ustnej oraz żywności przyjaznej cukrzykom. Ksylitol jest nisko kaloryczny, w 1g dostarcza nam 2,4 kcal, dla porównania - 1g cukru ma 4 kcal.

Zaletą ksylitolu jest to, że bardzo wolno podnosi glukozę we krwi. Jego metabolizm odbywa się niemal bez udziału insuliny. Spowodowane jest to brakiem fruktozy w jego składzie. Kaloryczność ksylitolu ocenia się na dużo mniejszą niż zwykłego cukru - około 40% mniej. Ten zdrowszy zamiennik cukru sprawia, że szkodliwe bakterie w jamie ustnej nie mają pożywki, ksylolit nie podlega procesowi fermentacji,  dzięki czemu pozytywnie wpływa na zdrowie zębów.

Z powodzeniem możesz zastąpić biały cukier ksylitolem w swojej kuchni. Środek ten nadaje się do słodzenia napojów i deserów, w wypiekach, przetworach owocowych. Jak z każdą substancją słodzącą pamiętaj, aby nie spożywać go zbyt dużo. Zaleca się stosować do 15g ksylitolu dziennie - około 3 łyżeczek.

Jeśli lubisz do popołudniowej herbatki schrupać zdrowe ciasteczko, mamy dla Ciebie coś pysznego - owsiane ciasteczka z ksylitolem. Wystarczy, że w misce połączysz 2 szklanki płatków owsianych, półtorej szklanki mąki, 2 jajka, ok. pół szklanki ksylitolu, 100g roztopionego masła. Wszystko dobrze wymieszaj i układaj małe ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170°C, przez 12-15 minut.

W każdym przepisie wykorzystującym cukier możesz z powodzeniem zastąpić go ksylitolem. Należy jednak pamiętać, że w utrzymaniu zdrowia bardzo ważny i zalecany jest zrównoważony sposób żywienia, zdrowa, zróżnicowana dieta oraz aktywny tryb życia.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%