Zastała nas jesień, nadeszły dłuższe i chłodniejsze wieczory, a wraz z nimi chęć na rozgrzewające napoje. Kiedy za oknem rozciąga się ponura jesienna aura, najlepiej smakują esencjonalne, treściwe kawy i herbaty z dodatkiem mleka, śmietany lub syropu owocowego. Doskonałą propozycją rozgrzewającego i sycącego napoju jesiennego jest kawa Mocha. Podpowiadamy co to za napój i jak go przygotować w taki sposób, żeby smakował jak z kawiarni Starbucks.
Kawa Mocha to smakowa kawa, na którą składają się trzy równe porcje składników kawy, mleka i czekolady. Przygotowana kawa z czekoladą najlepiej smakuje z dodatkiem bitej śmietany, ze szczyptą aromatycznego cynamonu lub kardamonu i wiórkami czekoladowymi. Napój jest bardzo prosty w wykonaniu, a tak przygotowana kawa ma przyjemny i otulający słodko-gorzki smak. Słodyczy i sytości nadaje czekolada, a gorzki smak kawy świetnie balansuje całość.
Kawa Mocha pochodzi z Jemenu. Swoją egzotyczną nazwę — Caffé Mocha — zawdzięcza jemeńskiemu portowi morskiemu „Mocha”, który w XIX wieku był głównym portem stolicy Jemenu. Miejsce to słynęło z targowisk kawy, które były gwarnie odwiedzane przez kupców z całego świata aż do XIX wieku. Kawa Mocha jest dzisiaj luksusowym produktem, za który producenci słono kasują. Warunki, w których dojrzewają owoce kawowca, są bardzo trudne, przez co utrudniony jest również ich zbiór, a to ostatecznie winduje cenę. Kawa z czekoladą była znana już wcześniej, zanim napój stał się sławny pod nazwą "Caffé Mocha". W pierwszej kawiarni, w Wenecji — Caffé Florian — była serwowana smakowa kawa z czekoladą. Inspiracją do takiego podania tego napoju była Caffé Latte. Możemy natknąć się również na informacje o tym, że kawa mocha swój ostateczny kształt przybrała w Stanach Zjednoczonych. Nie byłoby to żadnym zdziwieniem, wiele smakołyków wywodzi się właśnie stamtąd.
Kawa Mocha to połączenie espresso, mleka oraz czekolady – ciemnej lub mlecznej. Dodana czekolada podbija naturalny smak tej kawy. W przeciwieństwie do kawy Latte nie posiada pianki, jednak można ozdabiać ją na wierzchu bitą śmietaną, kakao lub cynamonem. Dzięki temu, powstaje rozgrzewający i lubiany przez kawoszy i wielbicieli czekolady napój – kawa Mocha.
Kawa z czekoladą brzmi jak marzenie (i tak też smakuje), aby przygotować ją w domu, potrzebujemy następujących składników:
Sposób przygotowania:
Kawę zwykle podaje się w wysokich szklankach z przezroczystego szkła o pojemności 200 ml, aby wyeksponować, powstałe poprzez powolne wlewanie płynów, trzy warstwy: czekolady, kawy i mleka. Tak przygotowana kawa Mocha przywodzi na myśl smak, który dobrze znamy z topowej kawiarni Starbucks. Ten aromatyczny napój idealnie sprawdzi się na chłodniejsze, jesienno-zimowe wieczory, aby rozgrzać się po powrocie z pracy. Tak przygotowana kawa sprawdzi się również do zaserwowania odwiedzającym nas gościom. Przygotowanie kawy Mocha z proponowanego przepisu jest banalnie proste i szybkie, a smakowy rezultat zachwyci każdego konesera kawy.