Zamknij

Kawa Mocha — czym jest, jaki to rodzaj kawy i jak ją zrobić?

11:08, 16.11.2022 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 11:08, 16.11.2022

Zastała nas jesień, nadeszły dłuższe i chłodniejsze wieczory, a wraz z nimi chęć na rozgrzewające napoje. Kiedy za oknem rozciąga się ponura jesienna aura, najlepiej smakują esencjonalne, treściwe kawy i herbaty z dodatkiem mleka, śmietany lub syropu owocowego. Doskonałą propozycją rozgrzewającego i sycącego napoju jesiennego jest kawa Mocha. Podpowiadamy co to za napój i jak go przygotować w taki sposób, żeby smakował jak z kawiarni Starbucks.

Kawa Mocha – garść informacji

Kawa Mocha to smakowa kawa, na którą składają się trzy równe porcje składników kawy, mleka i czekolady. Przygotowana kawa z czekoladą najlepiej smakuje z dodatkiem bitej śmietany, ze szczyptą aromatycznego cynamonu lub kardamonu i wiórkami czekoladowymi. Napój jest bardzo prosty w wykonaniu, a tak przygotowana kawa ma przyjemny i otulający słodko-gorzki smak. Słodyczy i sytości nadaje czekolada, a gorzki smak kawy świetnie balansuje całość.

Caffé Mocha – szczypta historii

Kawa Mocha pochodzi z Jemenu. Swoją egzotyczną nazwę — Caffé Mocha — zawdzięcza jemeńskiemu portowi morskiemu „Mocha”, który w XIX wieku był głównym portem stolicy Jemenu. Miejsce to słynęło z targowisk kawy, które były gwarnie odwiedzane przez kupców z całego świata aż do XIX wieku. Kawa Mocha jest dzisiaj luksusowym produktem, za który producenci słono kasują. Warunki, w których dojrzewają owoce kawowca, są bardzo trudne, przez co utrudniony jest również ich zbiór, a to ostatecznie winduje cenę. Kawa z czekoladą była znana już wcześniej, zanim napój stał się sławny pod nazwą "Caffé Mocha". W pierwszej kawiarni, w Wenecji — Caffé Florian — była serwowana smakowa kawa z czekoladą. Inspiracją do takiego podania tego napoju była Caffé Latte. Możemy natknąć się również na informacje o tym, że kawa mocha swój ostateczny kształt przybrała w Stanach Zjednoczonych. Nie byłoby to żadnym zdziwieniem, wiele smakołyków wywodzi się właśnie stamtąd.

Kawa Mocha – aromatyczne ziarna kawy

Kawa Mocha to połączenie espresso, mleka oraz czekolady – ciemnej lub mlecznej. Dodana czekolada podbija naturalny smak tej kawy. W przeciwieństwie do kawy Latte nie posiada pianki, jednak można ozdabiać ją na wierzchu bitą śmietaną, kakao lub cynamonem. Dzięki temu, powstaje rozgrzewający i lubiany przez kawoszy i wielbicieli czekolady napój – kawa Mocha.

Esencjonalna kawa Mocha - przepis

Kawa z czekoladą brzmi jak marzenie (i tak też smakuje), aby przygotować ją w domu, potrzebujemy następujących składników:

  • 1 filiżanka Espresso
  • (kawa Starbucks House Blend lub kawa ziarnista Starbucks Pike Place Roast)
  • 1 filiżanka wybranego mleka
  • 2 łyżki sosu czekoladowego
  • Bita śmietana
  • Wiórki czekoladowe (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Do swojego ulubionego kubka wlej sos czekoladowy,
  2. zaparz jedną filiżankę espresso (najlepiej używając świeżo zmielonych ziaren kawy Starbucks Pike Place Roast lub użyj kawy Starbucks House Blend),
  3. spień podgrzane mleko lub napój roślinny w wersji barista,
  4. delikatnie wlej spienione mleko do kubka, zostawiając odrobinę miejsca na dodatki,
  5. udekoruj gotową kawę bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi.

Kawę zwykle podaje się w wysokich szklankach z przezroczystego szkła o pojemności 200 ml, aby wyeksponować, powstałe poprzez powolne wlewanie płynów, trzy warstwy: czekolady, kawy i mleka. Tak przygotowana kawa Mocha przywodzi na myśl smak, który dobrze znamy z topowej kawiarni Starbucks. Ten aromatyczny napój idealnie sprawdzi się na chłodniejsze, jesienno-zimowe wieczory, aby rozgrzać się po powrocie z pracy. Tak przygotowana kawa sprawdzi się również do zaserwowania odwiedzającym nas gościom. Przygotowanie kawy Mocha z proponowanego przepisu jest banalnie proste i szybkie, a smakowy rezultat zachwyci każdego konesera kawy.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%