Zamknij
REKLAMA

Jak jeść, by podnieść odporność w sezonie jesienno-zimowym?

16:56, 25.11.2021 | Materiał partnera

Wielkimi krokami zbliża się sezon jesienno-zimowy przez co konieczne jest przygotowanie organizmu na ten trudny i wymagający czas. Warto wiedzieć, że nie łatwo jest utrzymać odporność na wysokim poziomie, a to może negatywnie wpłynąć na zdrowie. Lepiej więc szybko reagować i wprowadzić kilka zmian do swojej diety, by mieć pewność, że będzie ona wykazywała działanie wzmacniające. Jak powinna wyglądać dieta na lepszą odporność? Czy można ją prowadzić samodzielnie, czy trzeba zdecydować się na jej wykupienie?

Regularne posiłki dla większej energii 

Dla zachowania lepszej odporności nie można zapomnieć o tym, że trzeba jeść posiłki o regularnych porach. To więc oznacza, że konieczne jest przygotowanie posiłków z wyprzedzeniem, by możliwe było spożywanie posiłków nawet poza domem co dwie-trzy godziny. Dla osób, które nie mają czasu na to, by gotować jedzenie na cały dzień dobrym pomysłem jest wykupienie cateringu dietetycznego. Dieta pudełkowa U Hrabiego ma wiele zalet, a jedną z nich jest to, że przygotowana jest przez specjalistów. To więc oznacza, że jest nie tylko smaczna, ale również pełnowartościowa. Można więc mieć pewność, że będzie dostarczać do organizmu wszystkie cenne składniki. Dodatkowo znacząco ułatwia regularne spożywanie posiłków i prowadzenie dobrze zbilansowanej i zróżnicowanej diety.

Warzywa i owoce dla dostarczenia witamin i minerałów

Chcąc prowadzić dietę na odporność nie można zapomnieć o tym, że konieczne jest spożywanie warzyw i owoców. Warzywa powinny być spożywane w trzech porcjach, a owoce w dwóch porcjach dziennie. Dzięki temu można dostarczyć do ustroju cenne składniki odżywcze. Warzywa i owoce bogate są w różnorodne witaminy i minerały, które niezbędne są do przeprowadzenia wielu procesów. Warto wiedzieć, że utrzymanie poziomu witamin i minerałów na odpowiednim poziomie sprawia, że organizm lepiej radzi sobie z przeziębieniem i jest w stanie szybciej i skuteczniej odeprzeć atak bakterii i wirusów.

Zdrowe oleje i tłuszcze w diecie

Bardzo ważnym składnikiem w diecie na odporność są zdrowe tłuszcze. Warto więc w swojej diecie zacząć stosować zdrowe i naturalne oleje roślinne, a także jeść źródła kwasów tłuszczowych. Polecane są olej rzepakowy, olej lniany i olej z czarnuszki. Doskonale sprawdza się również jedzenie orzechów, ryb i nasion roślin. To wszystko są źródła cennych kwasów tłuszczowych oraz witaminy D, które mają ogromny wpływ na to jak pracuje układ odpornościowy.

Pamiętając o tych kilku zasadach, można mieć pewność, że dbanie o odporność nie będzie tak trudne, jak mogłoby się wydawać.

(Materiał partnera)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
REKLAMA
0%