Zamknij

Naturalna witamina C

14:16, 22.06.2021 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 14:07, 10.08.2021

Kwas L-askorbinowy jest niezbędny naszemu organizmowi a najlepszym jego źródłem są owoce i warzywa. Korzyści z jego przyjmowania zostały jednoznacznie i wielokrotnie udowodnione. Ten pierwiastek śladowy jest uważany za jeden z głównych zapewniających zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Nasz organizm nie wytwarza kwasu askorbinowego, więc można go pozyskiwać wyłącznie z pożywienia lub suplementów diety zawierających naturalny kwas L-askorbinowy.

Kwas L-askorbinowy pozyskiwany z ekstraktów owocowych

W organizmie witamina C pełni funkcje biosyntetyczne, w szczególności uczestniczy w tworzeniu L-karnityny i kolagenu. Ten pierwiastek śladowy jest przydatny w czystej postaci, to znaczy przy stosowaniu produktów z jego zawartością pożądane jest, aby nie były poddawane obróbce cieplnej. Nie bez powodu kwas askorbinowy zyskał popularną nazwę, jako witamina młodości, ponieważ ma silne właściwości przeciwutleniające i hamuje starzenie się komórek. Dodatkowo aktywuje produkcję kolagenu, który dba o dobrą kondycję skóry, czyniąc ją jędrną i świeżą. Gdzie znaleźć naturalną witaminę C ukryteterapie.pl? Oczywiście w różnych owocach i suplementach diety stworzonych na bazie ekstraktów z owoców, które zawierają ogromne ilości tej witaminy. Wiele badań naukowych potwierdziło, że największe stężenie witaminy C znajduje się w owocach dzikiej róży oraz w aronii.

Naturalny kwas L-askorbinowy wspiera pracę organizmu

Witamina C (kwas L-askorbinowy) jest silnym przeciwutleniaczem, który pomaga wzmocnić układ odpornościowy, ułatwia wchłanianie jelitowe i wchłanianie żelaza przez organizm oraz jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania tkanki łącznej i kostnej. Nasz organizm nie jest w stanie magazynować witaminy C, dlatego konieczne jest jej ciągłe uzupełnianie. Niewątpliwie najlepszym źródłem witamin i składników odżywczych jest żywność naturalna, produkty roślinne. Tradycyjnymi źródłami kwasu askorbinowego są owoce dzikiej róży, czerwona papryka, czarna porzeczka, aronia, rokitnik, truskawki, owoce cytrusowe, kiwi, kapusta, zielony groszek, zielona cebula i ziemniaki. Naturalna witamina C www.art-macha.pl/ile-kosztuje-witamina-c-w-kroplach/ jest przydatna zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci, zwłaszcza podczas szalejących epidemii. W ramach profilaktyki zalecane jest zwiększenie dziennej dawki pierwiastka śladowego do 250 miligramów, a podczas choroby do 1500 miligramów.

Pozyskiwanie organicznego kwasu L-askorbinowego z dzikiej róży

Suplement diety zawierający naturalną witaminę C pochodzącą z ekstraktów owocowych można stosować podczas przeziębienia w celu zwiększenia odporności organizmu na infekcje wirusowe i bakteryjne. Przyspiesza powrót do zdrowia po chorobie, a także we wszelkich stanach, którym towarzyszy brak witaminy C. Owoce dzikiej róży są surowcem witaminowym i zawierają rekordowo wysoką zawartość witaminy C – jest ich 30-40 razy więcej niż owoców cytrusowych. Witamina C gromadzona jest głównie w miękiszu owoców. Jej zawartość w owocach świeżych sięga 5-7%, a w owocach suszonych 0,5-2%. Jeżeli nie można spożywać świeżych owoców warto wspierać się suplementami w proszku, które zawierają witaminę C pozyskaną z ekstraktu z dzikiej róży. To w pełni pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę.

Naturalny kwas L-askorbinowy z aronii

Aronia powoduje stymulację i przywrócenie odporności, zwłaszcza przed nadejściem okresu jesienno-zimowego, kiedy organizm ludzki jest szczególnie osłabiony na tle pogarszającego się klimatu i spadku temperatury powietrza. Aronia jest doskonałym źródłem witaminy P (rutyny), której zawiera dwadzieścia razy więcej niż owoce cytrusowe. Rutyna wspomaga wchłanianie witaminy C i czyni ją bardziej wydajną. Dodatkowo naturalna witamina C z dodatkiem ekstraktu aronii pomaga wzmocnić ściany naczyń krwionośnych, uelastycznić je, obniżyć ciśnienie i poprawić funkcjonowanie układu krążenia. Codzienne zapotrzebowanie organizmu na kwas L-askorbinowy może być zaspokojone zaledwie dziesięcioma gramami tych jagód. Pod względem witaminy C aronia może konkurować z uznanymi źródłami kwasu askorbinowego, takimi jak cytryna. Jest ona owocem sezonowym, dlatego jej dostępność jest ograniczona, ale na rynku można kupić suplement diety z naturalną witaminę C z dodatkiem ekstraktu z aronii.

Wspieranie dobrego zdrowia naturalnymi suplementami diety

Kwas askorbinowy – naturalna witamina C jest niezbędna do regeneracji i odnowy kości i tkanek łącznych, zwalczając powstawanie wolnych rodników. Pełni funkcję koenzymu oraz reduktora w przemianie materii. Nie gromadzi się w organizmie, ale jest usuwany z moczem. Związek jest niezastąpiony, to znaczy nie jest syntetyzowany w organizmie człowieka, dlatego potrzebna jest stała podaż witaminy z zewnątrz. Jego celem jest ochrona narządów wewnętrznych i tkanek przed uszkodzeniem, zapobieganie powstawaniu nowotworów złośliwych.

Ale korzyści płynące z naturalnej witaminy C dla organizmu na tym się nie kończą:

  • Związek przyczynia się do wzmocnienia układu odpornościowego, zmniejsza nasilenie procesów zapalnych,.
  • Do regeneracji skóry i gojenia się ran potrzebny jest również kwas askorbinowy.
  • Korzystnie wpływa na procesy energetyczne, zwiększając wytrzymałość.
  • Wzmacnia naczynia krwionośne, normalizuje przepuszczalność ich ścian oraz zmniejsza ryzyko miażdżycy.
  • Rozrzedza krew i minimalizuje ryzyko powstawania zakrzepów.
  • Zmniejsza zawartość kwasu moczowego we krwi.
  • Stężenie witaminy C w organizmie wpływa na stan układu nerwowego, odporność na stres.

Naturalna witamina C ta jest potrzebna dzieciom w okresie aktywnego wzrostu, sportowcom, kobietom w ciąży i karmiącym, palaczom.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%