Zamknij
REKLAMA

Zmywarka do zadań specjalnych

09:42, 26.05.2020 | materiały partnera

Specjalistyczna maszyna do zmywania naczyń zrewolucjonizowała życie w wielu domach. Jest również niezastąpionym elementem w gastronomii, a dzięki różnorodności modeli bez problemu można dobrać idealną dla siebie. Chodzi tu o wielkość i o funkcję. Warto również bardzo dokładnie sprawdzić parametry, które wpływają na wysokość rachunków – czyli ilość pobieranej wody i energii.

  1. Gdzie pojawiają się specjalistyczne urządzenia?
  2. Jaki rodzaj zmywarki wybrać?
  3. Jakie są rodzaje zmywarek?         

Gdzie pojawiają się specjalistyczne urządzenia?

Nie tylko w restauracjach, barach czy hotelach zmywarka gastronomiczna staje się niezbędnym sprzętem. Urządzenia pojawiają się także w instytucjach budżetowych takich jak żłobki, przedszkola, szkoły czy domy opieki. Poza samym zmywaniem urządzenia mają również funkcję wyparzania, co pozwala zadbać o higienę. Tym samym nowoczesne sprzęty łączą funkcje kilku maszyn, które niegdyś w kuchniach przy stołówkach się pojawiały.

Jaki rodzaj zmywarki wybrać?

Zmywarka gastronomiczna powinna doskonale odpowiadać na potrzeby, by przez lata spełniać swoje zadanie. Niezwykle ważny będzie również prawidłowy montaż oraz użytkowanie zgodne z instrukcją. Na rynku dostępnych jest wiele modeli, które doskonale wpisują się w wymagania klientów, a także ich możliwości finansowe. Od nich też w dużym stopniu zależeć będzie wydajność zmywarki.

Jakie są rodzaje zmywarek?         

W barach, pubach często używa się zmywarek do szkła. Pojawiają się one również dodatkowo w hotelowych czy restauracyjnych kuchniach jako osobna sekcja. Przede wszystkim tego typu sprzęt wykorzystuje nieco niższą temperaturę wody, by bezpiecznie myć, ale również dbać o piękny wygląd kieliszków czy też szklanek. To szczególnie ważne, gdy na wyposażeniu mamy delikatne naczynia.

Najpopularniejsze są zmywarki do naczyń. Dostępne są w szeregu wariantów, a konkretny wybór zazwyczaj zależy od wielkości przeznaczonego budżetu. Uniwersalne sprzęty mają również różny sposób montażu. Znajdziemy podblatowe, kapturowe czy tunelowe – czyli duże urządzenia przemysłowe. Najczęściej myje się w nich różnego typu zastawę – sztućce, szkło porcelanę, naczynia. Dzięki programom mycia bez problemu dobierzemy idealny na przykład do rodzaju zabrudzeń.

Duże urządzenia służą do mycia garnków, tac, pojemników cateringowych, skrzynek czy też blach piekarniczych, pojemników GN. W tym wypadku baczną uwagę należy zwrócić na dobór środka myjącego, jeśli korzysta się z blach aluminiowych – większość substancji z tym materiałem wchodzi w reakcję.  

Dobór odpowiedniego urządzenia jest zależny od ilości, rodzaju i wielkości zmywanych naczyń, a także od tego, ile posiłków wydajemy. Poza tym warto dokładnie zmierzyć miejsce przeznaczone na zmywarkę i zadbać, by nie przeszkadzała ona pracownikom w codziennych obowiązkach.

(materiały partnera)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
REKLAMA