Zamknij

Czy sushi można jeść codziennie? Kiedy jest przeciwwskazane?

Artykuł sponsorowany + 11:31, 14.02.2023 Aktualizacja: 11:48, 14.02.2023

Popularność sushi w Polsce rośnie z roku na rok. Statystyki mówią, że w niektórych regionach kraju liczba zamówień wzrosła nawet o 200% w ciągu roku. Ta egzotyczna potrawa przyciąga nie tylko wyglądem i nietuzinkowym smakiem, ale też wartościami odżywczymi i niską kalorycznością, której Japonia zawdzięcza opinię najszczuplejszego narodu świata. Czy warto jeść sushi codziennie?

Sushi od kuchni

Być może trend do jedzenia sushi wiąże się z rosnącą potrzebą ludzi do sięgania po zdrowe, lekkostrawne i niskokaloryczne potrawy. Sushi na pewno do takich należy, składając się głównie z ryb, owoców morza, ryżu czy warzyw. Japończycy swojej diecie zawdzięczają nie tylko szczupłość, ale też statystycznie bardzo rzadko zapadają na choroby krążenia czy serca.

Ważną rolę odgrywają ryby. Stanowią one bogate źródło kwasów omega-3, które regulują poziom cholesterolu, podwyższając poziom tego dobrego oraz wspomagają pracę układu krążenia, obniżając prawdopodobieństwo wystąpienia nadciśnienia tętniczego. Kwasy omega wpływają korzystnie także na procesy odpornościowe. Zdaniem lekarzy ryby powinno się spożywać 3 razy w tygodniu i już 100 gramów ryby zaspakaja zapotrzebowanie człowieka dorosłego na kwasy omega. Dodatkowo obecne w rybach witaminy A, B, D i E to powód do tego, by sushi zagościło na stałe na naszych stołach.

Więcej na temat sushi przeczytasz na: https://sushifoodfactor.pl/

Dlaczego jeszcze warto jeść sushi codziennie?

O tym, że żyjemy w biegu, nie trzeba nikomu przypominać. Aby taki sposób życia był efektywny, a nie tylko wyczerpujący, warto zastanowić się nad rolą diety. Ciężkostrawne posiłki szybciej pozbawiają nas energii i witalności. Sushi nie tylko jest lekkie i sycące, ale też dodaje energii. To wszystko za sprawą obecności ryżu, który wśród sportowców króluje jako bogate źródło węglowodanów. Jest to najważniejszy składnik dodający energii. Dodatkowo jest wolno trawiony, przez co pozwala utrzymać szczupłą sylwetkę. Ryż również wspomaga trawienie, obniża cholesterol i reguluje poziom cukru we krwi. Dla osób szukających źródła energii w diecie na co dzień ryż jest jednym z najbardziej polecanych elementów diety. Czy spożywanie sushi bywa niezalecane?

Przeciwwskazania do jedzenia sushi

Jednym z elementów sushi bywa surowa ryba, a ta, jak każde surowe mięso może nieść ze sobą ryzyko zarażenia pasożytami czy bakteriami. Ryzyko zatrucia w takich okolicznościach może być szczególnie niebezpieczne w przypadku dzieci, kobiet w ciąży czy osób chorych i osłabionych.

Jednak wszelkie niepokoje można rozwiać, decydując się na sushi z rybą wędzoną, pieczoną lub z warzywami i dzięki temu nie trzeba rezygnować z dobrodziejstw tej potrawy. Wybierając sushi w sklepie lub restauracji serwującej sushi, warto zorientować się, jakie jest pochodzenie ryby tam serwowanej. Najważniejsze to spożywać sushi na świeżo, nie przechowywać go zbyt długo w lodówce, a tym bardziej nie podgrzewać. Przestrzegając tych zasad higieny, można bezpiecznie jeść sushi codziennie.

(Artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%