Chyba większość z nas pamięta z dzieciństwa smak owsianki, co dla jednych jest wspomnieniem przyjemnym, a dla innych niekoniecznie. Nie każdy bowiem za owsianką przepadał, jednak ci, którzy ją niemile wspominają, mogą się bardzo zaskoczyć, jeśli spróbują jej teraz. Warto to zrobić, bo płatki owsiane to prawdziwy hit, jeśli chodzi o zdrową żywność. Nie musi to być tradycyjna owsianka, ale o tym więcej w dalszej części artykułu. Co takiego mają w sobie te płatki pełnoziarniste z owsa zwyczajnego, że warto je jeść?
Jeśli chodzi o wartości odżywcze, jakie zapewniają nam owsiane płatki pełnoziarniste, to podstawą będzie tutaj oczywiście duża ilość błonnika pokarmowego, który wspiera perystaltykę jelit. To jednak dopiero początek, bo skład płatków owsianych daje nam o wiele więcej! Nie bez powodu są one serwowane dzieciom. Płatki pełnoziarniste z owsa są bowiem bogatym źródłem witamin z grupy B, magnezu, fosforu, żelaza, wapnia i selenu. Wszystkie te składniki są niezwykle ważne dla młodych organizmów i wspierają prawidłowy rozwój dziecka.
Oczywiście dorośli również korzystają na tym składzie, który gwarantuje sprawne funkcjonowanie układu pokarmowego, odpornościowego czy nerwowego. Przy czym wszystkie rodzaje płatków owsianych, niezależnie czy są to płatki górskie, błyskawiczne czy tradycyjne, posiadają praktycznie te same właściwości, różnią się jedynie indeksem glikemicznym (błyskawiczne mają wyższy).
Za tym, że płatki śniadaniowe pełnoziarniste to idealny pierwszy posiłek przemawia zarówno olbrzymi zastrzyk energii, który daje nam zjedzenie 100 g płatków, jak i szybki sposób ich przyrządzania. Co ważne, płatki owsiane możemy jeść na zimno i na ciepło, czyli nadają się na różne pory roku. Zimą rozgrzeją nas z rana, a latem będą pysznym pierwszym śniadaniem na chłodno. Owsianka nie jest jednak jedynym sposobem na wykorzystanie płatków pełnoziarnistych z owsa. Jak jeszcze można je włączyć do swojej diety?
Płatki owsiane są szczególnie ważnym składnikiem w kuchniach wegetariańskich i wegańskich. Stanowią one bowiem dodatek do przyrządzania różnego rodzaju kotletów czy farszów. Oczywiście z powodzeniem można je dodawać także do potraw mięsnych. Płatki owsiane pełnią również rolę panierki, można też robić z nich ciasta czy ciasteczka owsiane albo dosypywać do granoli i muesli. Często dodaje się je także do pieczywa. Płatki owsiane można przerobić na mąkę. Wystarczy wsypać je do blendera i zmiksować. Płatki pełnoziarniste mogą być także wykorzystane do zrobienia zakwasu na żur.