Rzepak w Polsce uprawiany jest w formie ozimej. Pozwala to osiągnąć znacznie wyższy plon niż w przypadku formy jarej. Jest to roślina jednoroczna lub dwuletnia. Rzepak potrzebuje ok. 75 - 80 dni ciepłych jesienią (z temperaturą powyżej 5°C), aby dobrze przygotować się do zimy. Największymi producentami na świecie są: Kanada oraz Chiny.
Łodyga rzepaku osiąga wysokość ok. 1 - 1,5 m. Jest rozgałęziona. Roślina ma głęboki korzeń palowy, a także liczne, lecz mało rozwinięte korzenie boczne. Rzepak charakteryzuje się żółtymi 4-płatkowymi kwiatami. Długość płatków może wynosić ok. 0,9 - 1,8 cm. Pojedyncze kwiaty zebrane są w liczniejsze grono. Roślina ma liście sinozielone, które pokryte są woskiem. Dolne liście są duże, powycinane, górne zaś mniejsze, bez wycięć. Łuszczyna rzepaku zawiera dużo nasion. W przypadku odmiany ozimej nasiona zawierają ok. 45 - 47% tłuszczu.
Przeczytaj więcej na: Skuteczne insektycydy na szkodniki
Rzepak wykorzystywany jest do:
Olej rzepakowy ma kolor ciemnożółty. Po procesie rafinacji nabiera koloru jasnożółtego. To bogate źródło kwasu linolowego i oleinowego. Współcześnie uprawiane odmiany nie zawierają kwasu erukowego (lub zawierają w śladowych ilościach).
Wśród największych światowych producentów rzepaku wyróżnia się:
Zabiegi ochronne rzepaku powinny zostać przeprowadzone przed lub tuż po siewie. W walce z chwastami jednoliściennymi i dwuliściennymi pomocne są herbicydy. O występowaniu i rozwoju chorób grzybowych decydują między innymi warunki pogodowe. Mogą one spowodować nawet kilkunastoprocentowe straty plonu.