W ostatnich dniach na terenie gospodarstwa, gdzie prowadzona jest hodowla drobiu w Radomyślu Wielkim, doszło do pomoru drobiu. Na miejscu pojawiły się weterynaryjne, które szczegółowo sprawdzały, co mogłoby być przyczyną zdarzenia. W ślad za tym Wojewoda Podkarpacki wydał rozporządzenie „w sprawie zwalczania rzekomego pomoru drobiu”.
Jak czytamy w uzasadnieniu, „rozporządzenie zostało wydane w celu konieczności określenia obszarów: zapowietrzonego oraz zagrożonego w związku z wystąpieniem na fermie drobiu w miejscowości Radomyśl Wielki rzekomego pomoru drobiu”.
Rozporządzenie doprecyzowuje nakazy i zakazy w gospodarstwach będących w obszarze zapowietrzonym i zagrożonym oraz precyzuje zasady oznakowania ww. stref poprzez umieszczenie tablic informacyjnych na drogach publicznych.
Ponadto powierza wykonanie konkretnych obowiązków właściwych dla ich realizacji adresatom w celu eliminacji choroby zakaźnej, w przypadku wystąpienia której mają zastosowanie zarówno przepisy prawa ogólnego, jak i prawa miejscowego.
Dokument już na wstępie określa tzw. obszary zapowietrzone wokół ogniska choroby o promieniu, co najmniej 3 km od tego miejsca obejmujący miejscowości: Radomyśl Wielki, Dulcza Mała, Dulcza Wielka, Dąbie, Partynia, Pień, Podborze, Ruda, Zdziarzec w gminie Radomyśl Wielki, a także Jamy w gminie Wadowice Górne.
Wyznacza się także obszar zagrożony wokół ogniska o promieniu co najmniej 10 km od tego miejsca obejmujący miejscowości: Dąbrówka Wisłocka, Janowiec, Zgórsko, Żarówka w gminie Radomyśl Wielki, Grzybów, Izbiska, Kosówka, Piątkowiec, Przebendów, Wadowice Dolne, Wadowice Górne, Wampierzów, Wierzchowiny, Wola Wadowska w gminie Wadowice Górne, Podleszany, Rydzów, Wola Mielecka w gminie Mielec, Przecław, Wylów, Łączki Brzeskie w gminie Przecław, Trzciana w gminie Czermin, Podlesie, Przeryty Bór, Róża, Stara Jastrząbka w gminie Czarna, powiat dębicki; Mokre, Nagoszyn, Zasów w gminie Żyraków, powiat dębicki.
W gospodarstwach znajdujących się w obszarze zapowietrzonym nakazuje się m.in. utrzymywanie drobiu a także innych ptaków w odosobnieniu, niezwłoczne usuwanie zwłok drobiu a także innych ptaków z terenu gospodarstwa, poprzez ich przetworzenie lub unieszkodliwienie w zakładzie zatwierdzonym do tego celu; niezwłoczne czyszczenie i odkażanie środków transportu i sprzętu wykorzystywanych do transportu drobiu a także innych ptaków, ich mięsa, paszy, ściółki lub nawozów naturalnych, innych środków transportu wjeżdżających do gospodarstwa lub z niego wyjeżdżających oraz innych przedmiotów lub substancji, które mogły zostać skażone wirusem rzekomego pomoru drobiu.
Koniecznie jest też stosowanie środków bezpieczeństwa biologicznego przez osoby wchodzące lub wychodzące z pomieszczeń, w których utrzymywany jest drób i inne ptaki, w celu wykluczenia rozprzestrzeniania się rzekomego pomoru drobiu oraz wyłożenie mat dezynfekcyjnych przed wejściami i wyjściami z obiektów w których utrzymywane są ptaki, a także przed wjazdami i wyjazdami do i z gospodarstw utrzymujących drób.
Nakazane jest prowadzenie wykazu osób wchodzących do gospodarstwa lub z niego wychodzących; przechowywanie paszy i ściółki dla ptaków w sposób zabezpieczający przed kontaktem z gryzoniami oraz dzikimi ptakami, a także z ich odchodami.
Z kolei w gospodarstwach znajdujących się w obszarze zapowietrzonym zakazuje się: wyprowadzania z gospodarstwa i wprowadzania do niego drobiu a także innych ptaków bez zgody właściwego powiatowego lekarza weterynarii; wywożenia lub rozrzucania ściółki lub nawozów naturalnych bez zgody właściwego powiatowego lekarza weterynarii; organizowania targów, wystaw, pokazów lub konkursów, gdzie jest gromadzony drób lub inne ptaki;
Zakazane jest przemieszczanie i transport drobiu, a także innych ptaków, w tym piskląt jednodniowych, drobiu odchowanego do rozpoczęcia nieśności, jaj wylęgowych oraz konsumpcyjnych bez zgody właściwego powiatowego lekarza weterynarii; transportu mięsa drobiowego z zakładów zlokalizowanych na obszarze zapowietrzonym bez zgody właściwego powiatowego lekarza weterynarii; wypuszczania drobiu a także innych ptaków w celu odtworzenia zasobów ptactwa łownego; targowiskowej sprzedaży mięsa drobiowego, mięsa ptaków łownych oraz jaj konsumpcyjnych i wylęgowych.
Wszystkie te zasady muszą być respektowane co najmniej przez 21 dni, licząc od dnia zakończenia wstępnego czyszczenia i odkażania ogniska.
Rozporządzenie szczegółowo opisuje też zasady wprowadzone w gospodarstwach znajdujących się w obszarze zagrożonym.