Zamknij

Dobra kawa. To jaka kawa?

Artykuł sponsorowany + 07:00, 22.11.2023

Wiele osób ma ogromny dylemat stojąc w sklepie przed półką z kawami, którą wybrać, żeby smakowała. Niestety nie ma uniwersalnej recepty, ale jest kilka czynników, które mogą pomóc dokonać właściwego wyboru.

Jak rozpocząć naszą przygodę z kawą, żeby już na samym początku nie zniechęcić się do tego najpopularniejszego napoju świata. Na półkach sklepowych znajdziemy kawę ziarnistą, zmieloną lub rozpuszczalną. Dla jednych ważny jest smak, dla innych same pobudzające właściwości kawy. U nas w sklepie często możemy usłyszeć od klientów: „poproszę, jakąś dobrą kawę”. Naszym zdaniem nie ma uniwersalnie dobrej kawy. Dobra kawa, to taka, która nam smakuje. Robiąc krótki wywiad z klientem jesteśmy w stanie dopasować kawę z naszego asortymentu do jego gustu. A czym się kierować, jeśli w markecie nie ma osoby, która może nam pomóc w wyborze kawy.

Arabika czy robusta

Na świecie jest wiele rodzajów kawy, ale wyróżnić możemy dwie główne odmiany. Najpopularniejsze z nich to arabika i robusta. Ta pierwsza uznawana jest za odmianę szlachetniejszą. Charakteryzuje się mniej goryczkowym smakiem i bogatszym aromatem.  Robusta będzie natomiast bardziej goryczkowa i kwaśna. U nas w sklepie stawiamy zdecydowanie na odmianę arabiki.

Kawa z różnych stron świata

Kawa uprawiana jest na plantacjach w różnych częściach świata, co również będzie miało wpływ na jej smak i aromat. Inaczej będzie smakowała ta wyhodowana w Kolumbii, a inaczej w Etiopii. Na smak będzie miało również wpływ w jakich warunkach klimatycznych i na jakiej wysokości nad poziomem morza znajduje się plantacja.

Kawy z Azji – głównie z Indii i Indonezji charakteryzują się niską kwasowością i nutą ziemistą, ale są mniej popularne niż kawy z Afryki i Ameryki Południowej.

Kawy z Ameryki Południowej – mają mniejszą kwasowość niż kawy afrykańskie, możemy w nich wyczuć głównie nuty czekoladowe i orzechowe, dlatego dobrze komponują się z mlekiem.

Kawy z Afryki – pochodzą głównie z Etiopii, Kenii, Ugandy czy Rwandy, cechuje je wyraźna kwasowość oraz posmak cytrusów i kwiatów, sprawdzi się wśród miłośników lekkich kaw.

Stopień wypalenia ziaren kawy

Zdecydowanie duży wpływ na smak kawy ma stopień wypalenia jej ziaren. Im ziarna są dłużej palone tym przybierają ciemniejszą barwę. Kawa jasno palona na jasny brązowy kolor będzie miała więcej kofeiny, będzie bardziej kwaskowata, ale za to prawie zupełnie pozbawiona gorzkich smaków. Jasne palenie pozwala osiągnąć orzeźwiający posmak kawy. Natomiast kawy ciemno palone będą charakteryzować się dużą goryczką i niską kwasowością. Im mocniej palona kawa tym mniejsza zawartość kofeina, a ziarna tracą swoje naturalne nuty smakowe.

Smak a sposób parzenia

Arabika czy robusta, pochodzenie czy sposób palenia kawy to wszystko ma znaczenie, jeśli chodzi o smak kawy. Dodatkowym czynnikiem mającym ogromne znaczenie jest sposób w jaki zaparzymy kawę. Można to zrobić w tradycyjny sposób przez zalewanie, w ekspresie ciśnieniowym lub przelewowym, kawiarce czy w jakiś inny sposób. Nie bez znaczenia będzie też woda, której użyjemy do parzenia. Ta sama kawa będzie inaczej smakować, gdy użyjemy wody w jednej miejscowości, a inaczej z wodą z innego źródła. Jeśli mówimy o wodzie, to musimy zwrócić uwagę również na jej temperaturę, która powinna wynosić 88 – 94 st. C. W żadnym wypadku nie należy używać wrzątku.

Wybierając swoją ulubioną kawę możemy kierować się wymienionymi wskazówkami, ale musimy pamiętać, że najlepszą kawą dla nas będzie ta, która właśnie nam najbardziej smakuje.

Grzegorz Sieroń

Właściciel Palarni Kawy i Sklepu „Kawa czy Herbata” w Mielcu
www.pankawa.com

 

(Artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%