Zamknij

Kawa – najpopularniejszy napój Polaków

Artykuł sponsorowany + 13:27, 07.08.2023 Aktualizacja: 14:58, 07.08.2023

Wszystko co należy wiedzieć o kawie, żeby znaleźć tę najlepszą i ulubioną.

Na całym świecie wypijamy dwa miliardy filiżanek kawy dziennie. W sklepach mamy dostęp do kaw, z różnych kontynentów, z każdego zakątku świata. Do wyboru mamy wiele mieszanek kawowych, jak i kaw jednorodnych z konkretnego kraju czy plantacji oraz mnóstwo coraz bardziej popularnych i lubianych kaw smakowych.

Co należy wiedzieć, aby nie pogubić się w tym gąszczu informacji i wybrać dla siebie tę najlepszą

Na początek położę nacisk na to, aby zawsze kupować kawę ziarnistą, gdyż tylko wtedy mamy pewność, że w opakowaniu kupujemy tylko kawę. Kawa mielona, zgodnie z panującymi przepisami i normami może zawierać określone ilości substytutów kawy naturalnej - najczęściej są to palone zboża. Dodatkowo kawa mielona bardzo szybko wietrzeje i nie zabezpieczą jej przed tym procesem nawet najlepsze opakowania.

Na opakowaniu kawy ziarnistej możemy wyczytać czy jest to kawa odmiany arabica czy robusta. Dowiemy się również czy jest to kawa jednego gatunku czy może mieszanka obu. Często mogą to być mieszanki jednego gatunku, ale z rożnych krajów, co na pewno dodatkowo pozytywnie wpływa na jakość i smak.

Jeśli chodzi o kawy smakowe w większości są to mieszanki kaw wzbogacone dodatkami smakowymi i aromatycznymi. Dziś już nikogo nie dziwi smak czekoladowy, irish whisky czy pomarańczowy. Coraz częściej można spotkać smaki  bardziej egzotyczne, jak na przykład bananowy, ananasowy, słony karmel czy miętowy.

Jeśli kupujemy kawę starajmy się unikać dużych opakowań. Kawa jest produktem, który w wyniku długiego przechowywania traci na jakości. Mniejsze opakowania dają nam możliwość wypróbować więcej rodzajów kaw, a co za tym idzie szybko znaleźć tę ulubioną.

Wybierając kawę warto zwrócić uwagę na sposób i grubość mielenia. Kawy do tradycyjnego zalewania w filiżance czy kubku nie będą wymagały bardzo precyzyjnego mielenia. Natomiast jeśli zdecydujemy się zaparzać kawę w ekspresie ciśnieniowym lub przelewowym idealne byłoby mielenie w młynkach żarnowych, które dają większą kontrolę nad grubością mielenia. W naszym sklepie zawsze dbamy o to, żeby odpowiednio dobrać stopień mielenia do typu parzenia.

W czym i jak zaparzać kawę, aby wydobyć z niej wszystkie walory?

Niestety nie ma idealnego przepisu na sukces. Jeżeli szukają Państwo w kawie pobudzenia to więcej kofeiny wydobędzie kawa parzona dłuższy czas, a więc zalewana w tradycyjny sposób. Taki sam efekt osiągniemy z ekspresu przelewowego lub popularnego ostatnio zaparzacza z tłoczkiem, zwanego french press. Natomiast kawy z kafeterki czy z ekspresów ciśnieniowych będą odpowiednie dla osób, które sięgają po kawę trochę częściej w ciągu dnia. W smaku będą bardziej intensywne, ale zawartość kofeiny w takim napoju jest jednak dużo mniejsza.

Czy kawy smakowe można używać w ekspresach automatycznych?

To częste pytanie, które słyszymy od miłośników kaw smakowych. Tak, można używać. W naszej ofercie mamy kawy smakowe specjalnie przygotowane i dedykowane ekspresom automatycznym. Przygotowaliśmy kilka najbardziej popularnych smaków, ale oferta stale jest poszerzana. W te wakacje hitem jest kawa o smaku białej czekolady oraz lodów włoskich.

Zachęcamy wszystkich do eksperymentowania. Nie tylko jeśli chodzi o sposoby zaparzania kawy, ale również w poznawania nowych, często zaskakujących smaków tego najpopularniejszego napoju na świecie.

Grzegorz Sieroń
Właściciel Sklepu i Palarni Kawy „Kawa czy Herbata” w Mielcu

www.pankawa.com

(Artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%