Zamknij

Czy wątróbka jest zdrowia? Poznaj właściwości oraz skład wątróbki

11:25, 12.01.2020 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 11:26, 12.01.2020

Niema najmniejszej wątpliwości, że wątróbka to jeden z najbardziej bogatych produktów w wartości odżywcze. To skarbnica witamin, bogate źródło białka, które wciąż jest zbyt mało doceniane. Czy wątróbka jest zdrowa? Zobacz jakie ma właściwości!

Wątróbka – właściwości oraz skład

Wątróbka to produkt, który ma wielu zwolenników, jak i przeciwników. Jednakże warto wprowadzić ją do swojego menu, bowiem wykazuje wiele cennych właściwości. Przede wszystkim jest prawdziwą skarbnicą witamin i składników mineralnych, takich jak:

  • żelazo,
  • witamina A,
  • witaminy z grupy B m.in. B12, kwas foliowy,
  • miedź,
  • chrom,
  • cynk.

Oprócz witamin, wątróbka stanowi doskonałe źródło łatwo przyswajalnego białka. Zawartość biała zbliżona jest do piersi z kurczaka. W 100 gramach tych podrobów mamy około 19 gram protein!

Wątróbka – moc witamin

Wątróbka to doskonałe źródło żelaza oraz witaminy B12, które mają korzystny wpływ na jakość krwi oraz czerwonych krwinek. Jedzenie wątróbki zaleca się przy anemii oraz profilaktycznie, aby jej zapobiec. Jak dowiedzieliśmy się na https://fitrepublic.pl/zalety-wady-jedzenia-watrobki/, 100 gram porcji wątróbki zawiera aż 10mg żelaza! To aż 20 razy więcej niż w piersi z kurczaka.

Warto wspomnieć, że dzienne zapotrzebowanie u kobiet wynosi 18mg, a u mężczyzn 12 mg.  Natomiast zawartość witaminy A ma korzystny wpływ dla zdrowia naszych oczu. Ponadto zmniejsza ryzyko chorób powodujących stan zapalny.

Niedobór tej witaminy wywołuje m.in. suchość oczu, co w efekcie zwiększa ryzyko infekcji. Ponadto mała ilość witaminy A może doprowadzić do tzw. kurzej ślepoty, czyli niezdolności widzenia po zmroku. Dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości witaminy A zmniejsza również ryzyko zaćmy oraz zwyrodnienia plamki żółtej.

Oprócz witaminy B12, wątróbka bogata jest również inne witaminy z grupy B, które są niezbędne w procesach energetycznych. Biorą udział w procesie naprawiania uszkodzonych włókien mięśniowych. Dlatego są niezbędne w diecie osób prowadzących aktywny tryb życia.

Czy wątróbka jest zdrowa?

Bogactwo witamin i składników mineralnych jest równoznaczne z tym, że wątróbka jest zdrowa. Już 100 gram spożywania podrobów, zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na m.in. witaminę A, B2, B3, B9, B12 oraz w połowie na potas czy witaminę B6. Ma niezwykle korzystny wpływ na nasz organizm, w tym wzrok, mózg. Dodatkowo, witaminy z grupy B zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Wątróbka to doskonałe rozwiązanie w zapobieganiu oraz walce z anemią. W tych podrobach jest również cynk, a dokładnie około 30% dziennego zapotrzebowania, który korzystnie wpływa na układ immunologiczny. Plusem jest również łatwo przyswajalne białko, które odgrywa istotną rolę, zwłaszcza u osób, które prowadza aktywny tryb życia. Co więcej,  wątróbka jest naprawdę tania. Dzięki temu mamy prawdziwą skarbnicę witamin i składników mineralnych za niską kwotę.

Artykuł powstał we współpracy z portalem o fitnessie i zdrowym żywieniu FitRepublic.pl.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%