Zamknij

Masa cukrowa - jak zrobić unikatowe dekoracje do ciasta?

11:06, 31.05.2021 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 11:06, 31.05.2021

Pieczenie ciasta w domu sprawia radość całej rodzinie. Przepisy na domowe ciasta przekazywane są z pokolenia na pokolenie, po to by sernik czy makowiec zawsze się udał i zachwycał smakiem. Trzeba przyznać, że przygotowanie domowych wypieków wciąga. Z czasem mamy ochotę podnieść sobie poprzeczkę i wyczarować coś własnoręcznie, zaskoczyć bliskich i sprawić im wyjątkową, przygotowaną przez siebie niespodziankę.

Pierwszy tort z masą cukrową – jak zrobić figurkę?

Każda osoba, która rozpocznie swoją przygodę z cukiernictwem, prędzej czy później zechce sprawdzić swoje umiejętności w przygotowaniu tortu dla kogoś bliskiego. Ozdobne figurki z masy cukrowej są doskonałym udekorowaniem tortu urodzinowego dla dziecka. Chociaż dla wprawionych osób masy cukrowe nie mają tajemnic, to pierwsze próby mogą być wymagające.

Warto zapoznać się ze wskazówkami, aby nie zniechęcić się przy pierwszych trudnościach. Na początek starajmy się wybrać figurkę dość prostą w wykonaniu, taką jak miś, kotek lub piesek. Sprawdźmy, jakie możliwości ma masa cukrowa, jak zrobić odpowiednie kształty i połączyć je w całość. Z czasem przejdziemy na trudniejszy poziom, do samodzielnego wykonania bohaterów z bajek – właśnie takie torty są najbardziej lubiane przez naszych milusińskich.

Figurki z masy cukrowej – jak zrobić i połączyć duże elementy?

Robienie figurki z masy cukrowej przypomina zabawę z plasteliną. Jeśli na zajęciach praktyczno-technicznych w szkole sprawiało nam radość lepienie z modeliny, to bez problemu poradzimy sobie z wyzwaniem, jakim jest masa cukrowa. Jak zrobić największe elementy, takie jak głowa, tułów czy łapki? Należy je wymodelować ręcznie i skleić przy pomocy kleju spożywczego.

Następnie przechodzimy do kolejnego, trudniejszego etapu. Wymagające więcej precyzji są detale – pyszczek, uszy, oczka, czy szczegóły łapek. Wycinamy i modelujemy je za pomocą skalpela oraz wykrawaczek. Psie uszka wycinamy wykrawaczką w kształcie łezki, a poduszki łapek – za pomocą kółek. Używamy narzędzi do nacięć formujących pyszczek i łapki.

Akcesoria cukiernicze do figurek z masy cukrowej

Wcześniej powinniśmy się zaopatrzyć w kilka niezbędnych akcesoriów, bez których nie osiągniemy wymarzonego efektu. Do zrobienia figurek potrzebne są masy cukrowe w wybranych kolorach. Przydatny będzie klej spożywczy oraz barwniki, a także odpowiednie narzędzia do modelowania i wykrawania kształtów oraz detali. Figurkę mocuje się do tortu za pomocą wykałaczki. Figurkę przytwierdza się do tortu za pomocą niedużej wykałaczki. Przedtem jednak powinna dobrze się wysuszyć. Na schnięcie przeznaczamy całą dobę. Intensywne i gwałtowne suszenie figurki może prowadzić do pojawienia się nieestetycznych pęknięć. Na osuszonym i sklejonym modelu możemy wykonać malowane detale, używając barwników spożywczych. Więcej inspiracji z masą cukrową – jak zrobić trudniejsze figurki, znajdziemy na stronie sklepu z akcesoriami cukierniczymi Sugar-Craft.pl

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%