Zamknij
REKLAMA

Parzysz w domu fusiarę? To powinieneś o niej wiedzieć

23:15, 19.03.2020 | P.C

Jak parzyć kawę, aby uzyskać najlepszy, najsmaczniejszy i najbardziej wartościowy napar, jak brązowe ziarno kawowca zmienić w aromatyczny i smaczny napój, który pobudzi nas do porannej aktywności i dodatkowo sprawi wiele przyjemności?

No cóż, sposobów jest dużo od tych najbardziej tradycyjnych po alternatywne, od tych tanich po nieco droższe. Wszystkie sposoby mają swoich zwolenników, bo i uzyskane z nich napary są różne.

Dzisiaj skupię się na tym najprostszym i najpopularniejszym a równocześnie najtańszym sposobie parzenia kawy. Pewnie każdy z Was pił a może nadal pije kawę parzoną po brazylijsku.

Nic Wam to nie mówi?

Może dlatego, że to prawidłowa nazwa tej metody - u nas mylnie zwana kawą po turecku.

Tak, tak - to tradycyjna „fusiara”.

Jeśli chcecie rano mocno się pobudzić do porannej aktywności lub w ciągu dnia czujecie spadek formy - nic bardziej skutecznego nie możecie sobie zafundować.

Wystarczy że do ulubionego kubka/ filiżanki wsypiecie dwie łyżeczki odpowiednio zmielonej kawy, zalejecie gorącą wodą, odczekacie chwilę i gotowe.

Czy ta kawa naprawdę jest mocna, smaczna, jak ją prawidłowo przygotować, aby była dobra, ale i zdrowa? No właśnie - czy ona jest zdrowa?

Ze względu na długi okres styczności wody z kawą wypłukują się z niej  wszystkie substancje wpływające na jej smak, dlatego niektórzy uważają, że ta metoda jest najlepsza. Podobnie jest z wypłukiwaniem kofeiny - dlatego jest mocna. Wszystkie próby i testy kappingowe odbywają się właśnie przy użyciu tej metody.

W tym momencie należy podkreślić jedno - sposób parzenia kawy wpływa nie tylko na jej smak, ale również na ilość i jakość substancji jakie mają zbawienny - ale nie tylko zbawienny - wpływ na nasz organizm. Co prawda kawa ta jest idealna do porannego pobudzenia, ale jednocześnie długi kontakt zmielonego ziarna z wodą powoduje jednoczesne wytrącenie się wielu szkodliwych dla naszego organizmu substancji. Długi kontakt kawy z woda nie wpływa korzystnie na walory smakowe gotowego naparu. Przygotowana w ten sposób kawa jest najzwyczajniej w świecie przeparzona i mocno gorzka w smaku.

Dodatkowo zalanie kawy wrzątkiem powoduje uwalnianie się związków zwanych diterpenami, które z kolei mogą podwyższenie poziomu złego cholesterolu. Ponadto zaparzony w ten sposób napar wydziela drażniące związki eteryczne, które z kolei podrażniają żołądek i wątrobę.

Teraz kilka wskazówek jak przygotowywać tę kawę, aby była pyszna, ale przede wszystkim zdrowa.

Wspomniałem wyżej, iż wszystkie szkodliwe substancje wytrącają się z kawy pod wpływem długiego czasu kontaktu kawy z wrzącą wodą. Więc należy ten czas skrócić do maksymalnie 4 minut.

Czyli odpowiednio zmieloną kawę zalewamy GORĄCĄ wodą - nie wrzącą, gdyż żadna kawa nie lubi wrzącej wody, czekamy cztery minuty i odlewamy kawę zostawiając kawowe fusy. Jak to najprościej zrobić - za pomocą french press. To bardzo proste w konstrukcji i obsłudze szklane bądź metalowe urządzenie pozwoli na przygotowanie mocnej, aromatycznej i zdrowej dla naszego układu pokarmowego kawy.

Oczywiście french press kupicie w naszym sklepie stacjonarnym.

Grzegorz Sieroń
Pan Kawa Mielec

Zobacz więcej na:
https://www.facebook.com/kawaczyherbatasklep/
https://www.youtube.com/channel/UCzy4_Im9u48Njl6srg2FUBw

(Materiał partnera)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
REKLAMA
© hej.mielec.pl | Prawa zastrzeżone