Zamknij
REKLAMA

5 najpopularniejszych kuchni europejskich

13:46, 02.07.2020 | materiały partnera

Kto nie lubi dobrze zjeść. Europa pełna jest zróżnicowanych smaków. Prym w niej wiedzie oczywiście kuchnia włoska, ale nie samą pizzą i spaghetti Europa stoi. Nasz kontynent pełen jest z jednej strony podobnych, a z drugiej zupełnie różnych od siebie dań. Niekiedy to samo danie, podane w innym regionie kraju diametralnie różni się od siebie dodając lokalne dodatki. Przyjrzyjmy się liście 5 najpopularniejszych kuchni w Europie.

Kuchnia grecka

Ser feta, oliwki, ogórek, pomidory i czerwona cebula. Składniki pokrój i skropl oliwą z oliwek. Przepis na najpopularniejszą w kraju sałatkę grecką wydaje się być prosty, ale nic nie może równać się z nią pod względem smaku. Równie popularne w kraju są chlebki pita, tzatziki i oczywiście sycący gyros. Śródziemnomorska kuchnia jest idealnym rozwiązaniem na ciepłe, letnie dni. Najpopularniejszymi napojami kuchni greckiej są kawa i retsina, lokalne wino wzbogacone sosnową żywicą.

Kuchnia francuska

Niespotykane połączenia smaków w wyjątkowym wydaniu. Kuchnia francuska przez wielu uznawana jest za najbardziej elegancką na świecie. Również w popkulturze ukształtował się motyw romantycznej randki we francuskiej restauracji. Crème brûlée, croissanty czy ratatouille to tylko kilka z najpopularniejszych dań francuskiej kuchni. Francja znana jest również z bogatego wyboru serów i win, obowiązkowych składników każdej imprezy.

Kuchnia polska

Obcokrajowcy bardzo cenią tradycyjną polską kuchnię, której potrawy można kupić na niemal całym świecie. Pierogi, bigos czy żurek i rosół stanowią o mocy naszej rodzimej kuchni. Nasza kuchnia cechuje się dobrze doprawionymi, posiadającymi wyrazisty smak potrawami. Jako jedna z nielicznych nacji wykorzystujemy różnego rodzaju kiszonki. Wśród klasycznych napojów kuchni polskiej wymienić można herbatę, miód pitny i kompoty.

Kuchnia gruzińska

Ciężko sklasyfikować kuchnię gruzińską z uwagi na jej liczne odmiany, zależne od regionu. Podczas wizyty w tym pięknym górskim kraju prosząc o najpopularniejsze krajowe danie, w zależności od regionu dostaniemy zupełnie co innego. Wpływ na to ma ogromne zróżnicowanie kraju, przykładowo w regionie w którym dominuje Islam, restauracje nie podają dań z wieprzowiny, a w regionach bardziej górzystych korzysta się głownie z suszonych i wędzonych składników.

Głównymi jej elementami są produkty mleczne, aromatyczne zioła i oczywiście mięso. Mówiąc o kuchni gruzińskiej nie da nie wspomnieć się o winie, jest jej fundamentalnym elementem produkowanym w regionie od tysięcy lat. Najpopularniejszymi daniami są chinkali, chaczapuri i kubdari.

Kuchnia włoska

Zdecydowanie najpopularniejsza z kuchni europejskich. Niepowtarzalny smak, stosunkowo łatwy sposób przyrządzania dań i uniwersalność. Mało kto nie docenia wpływu kuchni włoskiej na kulturę. Gotowanie we Włoszech jest prawdziwą sztuką stawianą niemal na równi z rzeźbiarstwem i malarstwem. Jest pierwszym krajem w którym otworzono szkoły gotowania, już w epoce renesansu wydawano tam książki kucharskie.

Kuchnia włoska w Warszawie i w innych miastach Polski przyjmuje się znakomicie. Wielu Polaków uwielbia ten rodzaj kuchni i chętnie korzystają z restauracji oraz gotują sami w domu.

Jej różnorodność gwarantuje, że każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Głównym jej składnikiem są świeże warzywa i obowiązkowe zioła. Najpopularniejszymi daniami kuchni włoskiej są pizza, spaghetii, lasagne i tiramisu. Włosi pijają głównie kawę, a podczas imprez raczą się winem.

(materiały partnera)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
REKLAMA