Zamknij

Zdrowy jadłospis - jakie kryteria wziąć pod uwagę?

20:01, 22.06.2022 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 20:01, 22.06.2022

Jednym z filarów zdrowego trybu życia jest zdrowa i odpowiednio zbilansowana dieta. Właściwie zbilansowany jadłospis to taki, który odpowiada na indywidualne potrzeby. Dotyczy to zarówno kaloryczności diety, jak i proporcji składników odżywczych. Jakie kryteria wziąć pod uwagę, planując posiłki i układając zdrową, pożywną dietę?

Zapotrzebowanie energetyczne 

Zapotrzebowanie energetyczne to liczba kalorii (energii), jakiej potrzebuje organizm, aby prawidłowo funkcjonować. Organizm zużywa energię zarówno na wszystkie podstawowe czynności życiowe (takie jak oddychanie, krążenie, trawienie itp.), jak i całą aktywność w ciągu dnia (praca, aktywność fizyczna itp.).

Zapotrzebowanie energetyczne jest kwestią indywidualną i zależy między innymi od:

  • wieku,
  • płci,
  • aktualnej masy ciała,
  • wzrostu,
  • trybu pracy,
  • poziomu aktywności fizycznej,
  • ogólnego stanu fizjologicznego organizmu (ciąża, karmienie piersią, choroby). 

Aby obliczyć swoje dzienne zapotrzebowanie na energię, warto skorzystać z internetowych narzędzi, tzw. kalkulatorów kalorii. Wynik z kalkulatora to informacja, ile kalorii spożywać dziennie, aby dokładnie pokryć swoje zapotrzebowanie. 


Jeśli zmagasz się z niedowagą lub chcesz zbudować masę mięśniową, należy zastosować nadwyżkę kaloryczną, czyli do wyniku z kalkulatora dodać od 200 do 500 kcal (dokładna liczba dodatkowych kalorii zależy od indywidualnych predyspozycji).

Zależy Ci na redukcji masy ciała? Zastosuj dietę odchudzającą z deficytem kalorycznym. Od dziennego zapotrzebowania odejmij od 200 do 500 kcal. Dokładną wartość deficytu kalorycznego należy skonsultować z dietetykiem. 

Składniki odżywcze

Każdy organizm, aby prawidłowo funkcjonować, potrzebuje niezbędnych składników odżywczych we właściwych proporcjach. Należą do nich: białka, węglowodany, tłuszcze oraz witaminy i składniki mineralne. 

Rozkład składników odżywczych w dziennym jadłospisie zdrowego, dorosłego człowieka wygląda następująco:

  • białka - 15-20% energii z diety,
  • tłuszcze - 20-35%,
  • węglowodany - 45-55%,
  • oraz witaminy i składniki mineralne według indywidualnego zapotrzebowania.

Specjalne potrzeby 

Układając dietę, należy wziąć pod uwagę również swoje specjalne potrzeby. Chodzi przede wszystkim o alergie i nietolerancje pokarmowe. Dietę eliminacyjną należy zastosować także w przypadku problemów trawiennych i chorób przewlekłych (takich jak cukrzyca). Właściwie ułożony jadłospis diety eliminacyjnej powinien uwzględniać bezpieczne, pożywne i wartościowe zamienniki wykluczonych produktów. Taką dietę warto skonsultować z lekarzem i dietetykiem.

Zdrowy jadłospis - dieta pudełkowa z dostawą 

Jeśli nie lubisz gotować lub nie masz czasu samodzielnie układać jadłospisu, możesz sprawdzić ofertę cateringów dietetycznych w Twojej okolicy. Dieta pudełkowa z dostawą to najczęściej zestaw pięciu posiłków dziennie, które są dopasowane pod względem kaloryczności i składników do Twoich potrzeb. Sprawdź, jak znaleźć dobry catering: https://www.maczfit.pl/blog/jak-wybrac-catering-dietetyczny/

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%