Hipoglikemia, czyli spadek poziomu glukozy we krwi najczęściej spotyka cukrzyków — ale nie tylko! Pojawienie się nagłego niepokoju, uczucia osłabienia i kołatania serca powinno zaniepokoić każdego; możliwe, że organizm domaga się w ten sposób dodatkowej porcji cukrów. W dzisiejszym artykule powiemy więcej o glukozie do picia — jednym z najprostszych sposobów na ustabilizowanie stężenia cukru we krwi.
O niedocukrzeniu możemy mówić wtedy, gdy stężenie glukozy we krwi spadnie poniżej ≤70 mg/dl; jest to tak zwana wartość alarmowa, przy której osoba z hipoglikemią zaczyna już odczuwać pierwsze objawy niedoboru glukozy — osłabienie i rozdrażnienie, uczucie ogólnego niepokoju, wzmożoną potliwość czy wzrost tętna. Czasem pojawia się także nagły przypływ głodu. Na tym poziomie niepotrzebna jest jeszcze pomoc drugiej osoby, a niedobór cukru możemy zaspokoić sięgając po dodatkowy pokarm lub słodzony płyn.
Wraz z dalszym spadkiem poziomu glukozy objawy hipoglikemii stają się coraz bardziej nasilone: pojawiają się zaburzenia czynności poznawczych: myślenia, kojarzenia i orientacji, a także problemy z utrzymaniem równowagi. Gdy niedocukrzenie przechodzi w stan ciężki, wsparcie drugiej osoby staje się konieczne; zwłaszcza że grozi nam utrata przytomności.
Hipoglikemia jest problemem dotykającym przede wszystkim cukrzyków. Pamiętajmy, że leki zawierające niezbędną diabetykom insulinę silnie wpływają na obniżenie poziomu cukru; jeżeli przyjmiemy ich zbyt dużą dawkę, szybko odczujemy pierwsze objawy niedocukrzenia. To samo może się zdarzyć, jeśli po wstrzyknięciu insuliny zapomnimy o zjedzeniu planowanego posiłku i nie dostarczymy odpowiedniej ilości kalorii.
U osób, które nie chorują na cukrzycę hipoglikemia występuje znacznie rzadziej; może się jednak pojawić po długim i intensywnym wysiłku fizycznym (który przecież zużywa nagromadzone przez organizm cukry), wypiciu dużej dawki alkoholu na czczo czy w sytuacji napięcia nerwowego (gdy nadnercza produkujące hormony stresu „blokują” odpowiedzialną za regulację poziomu cukru trzustkę).
Znajomość pierwszych objawów hipoglikemii oraz sytuacji, w których może nas ona dotknąć jest bardzo istotna — bo pomaga w szybkim reagowaniu! Według zaleceń Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, w momencie gdy wykryjemy obniżony poziom cukru we krwi powinniśmy jak najszybciej przyjąć doustnie dawkę 15-20 g glukozy lub innego węglowodanu prostego (czyli fruktozy lub galaktozy).
Źródeł węglowodanów jest wiele, ale w sytuacji ich niedoborów najlepiej sprawdza się czysta glukoza! Na przykład w formie pitnej — glukozę do picia oferuje m.in. Herbapol Poznań (https://herbapol.poznan.pl/), od pokoleń produkujący naturalne preparaty lecznicze. W aptekach stacjonarnych i internetowych znajdziesz zarówno glukozę w wariancie bezsmakowym — więcej o niej na https://herbapol.poznan.pl/produkt/glukoza/ jak i z dodatkiem kwasu cytrynowego — https://herbapol.poznan.pl/produkt/glukoza-o-smaku-cytrynowym/.
Dlaczego polecamy akurat przyjmowanie czystej glukozy, a nie innych źródeł węglowodanów? To proste. W przeciwieństwie do owoców, po które bardzo często sięgają diabetycy przy niedocukrzeniu, glukoza do picia nie zawiera błonnika, opóźniającego wchłanianie się cukru w jelitach. Co więcej — preparaty z czystą glukozą pozwalają z łatwością kontrolować ilość przyjmowanych cukrów, co może być problemem, jeśli chwycimy po sok lub banana. Jak podkreślają badacze — glukoza w swojej czystej formie działa najszybciej! A w przypadku hipoglikemii czas ma duże znaczenie.
Jak przyjmować glukozę do picia? W momencie zaobserwowania nasilających się objawów niedoboru cukru we krwi powinniśmy przyjąć, jak już wspomnieliśmy, około 15 g węglowodanów — czyli 1/5 opakowania glukozy pitnej. Po 15 minutach należy zmierzyć glikemię; jeżeli stężenie cukru nie zdąży w tym czasie wrócić do normy, możemy wypić ponownie wskazaną dawkę glukozy. To tak zwana „zasada piętnastu” — łatwa do zapamiętania. Na koniec, po ustabilizowaniu poziomu cukru warto sięgnąć po coś, co zawiera węglowodany złożone — na przykład kanapkę z pełnoziarnistego chleba lub szklankę mleka. W ten sposób unikniemy szybkiego nawrotu hipoglikemii.