Leczenie kanałowe to jeden z ważniejszych zabiegów stomatologicznych, które ma za zadanie uratować zęba przed jego całkowitym usunięciem. Nie wystarczy tylko udać się na zabieg. Po leczeniu kanałowym o zęba należy dbać z należytą starannością tak, by uniknąć ponownych powikłań. To od nas zależy, jak długo ząb pozostanie w pełni zdrowy. Dlatego po zabiegu ważne jest regularne i dokładne mycie zębów, jak również zbilansowana i pełnowartościowa dieta.
Leczenie kanałowe to usunięcie chorej miazgi zęba i wypełnienie kanałów zębowych materiałem do tego przeznaczonym. Ostatnim etapem leczenia kanałowego jest odbudowa korony nazębnej. Kuracja tego typu jest koniecznością, jeśli wdała się próchnica lub kiedy doszło do pęknięcia bądź urazu zęba.
Po leczeniu kanałowym należy w szczególny sposób dbać o jamę ustną tak, aby nie dopuścić do powtórnego rozwoju infekcji. Zęby należy czyścić co najmniej dwa razy dziennie, a najlepiej po każdym spożytym posiłku. Do tej czynności trzeba używać pasty z fluorem ochraniającej szkliwo, zabezpieczającej przed próchnicą i szczoteczki o miękkim, delikatnym włosiu. Dodatkowo należy używać nici dentystycznych. Pozwolą one usunąć resztki pokarmu i drobnoustroje z miejsc trudno dostępnych dla szczoteczki. Na co dzień warto też stosować płyn do płukania jamy ustnej, najlepiej bez alkoholu, a na bazie fluoru.
Ważne jest również przestrzeganie zaleceń stomatologa odnośnie przyjmowania leków przeciwbólowych i jeśli to konieczne — antybiotyku. W ciągu pierwszych dni po leczeniu kanałowym należy kontrolować swój stan zdrowia i zwracać uwagę, czy nie pojawiła się gorączka lub opuchlizna. Jeśli pacjent zauważy tego typu objawy — powinien jak najszybciej skontaktować się z lekarzem wykonującym leczenie kanałowe.
W kolejnych tygodniach warto pamiętać o regularnych wizytach u stomatologa. Dzięki nim pacjent sprawdzi efekty leczenia, a w razie powikłań — wykryje je w szybkim czasie.
Tuż po zabiegu należy przestrzegać diety. Jest ona kluczowa w utrzymaniu zdrowej jamy ustnej. Zaleca się spożywanie białka, które korzystnie wpływa na stan dziąseł i zębów. Do produktów z dużą jego zawartością należy np. chude mięso, jaja, nabiał czy ryby. Do diety warto wdrożyć produkty bogate w wapń, czyli jogurty, mleko i sery. Z pewnością regularne ich spożywanie wzmocni szkliwo i zęby. Warzywa i owoce są również ważne, gdyż dostarczają wiele cennych składników odżywczych, witamin i minerałów.
Czego nie jeść? Należy unikać produktów twardych, ciągnących i klejących się, np. krówki, toffi, czy inne tego typu słodycze, które mogą wywołać dyskomfort lub nagły ból zęba. Nie zaleca się picia napojów mocno gazowanych i kwasowych. Zbyt częste ich spożywanie może przyczyniać się do rozwoju próchnicy i ogólnego osłabienia szkliwa i zębów. Warto więc ograniczyć produkty bogate w cukry proste, gdyż one najbardziej sprzyjają powstawaniu próchnicy. Zaleca się również picie dużej ilości wody.
Niekiedy tuż po leczeniu kanałowym mogą pojawić się dolegliwości bólowe, opuchlizna, czy podwyższona temperatura. Jeśli pacjent zauważy tego typu powikłania, powinien jak najszybciej skontaktować się ze stomatologiem prowadzącym. Wówczas lekarz może przepisać antybiotyk lub dokona zmiany leków.
Wizyta kontrolna jest ważnym elementem leczenia kanałowego i odbywa się kilka tygodni po zabiegu. W trakcie jej trwania, stomatolog oceni stan zęba, jego wypełnienie i czy próchnica została usunięta w należyty sposób.
Dbanie o zęby po leczeniu kanałowym i unikanie powikłań to nie tylko przestrzeganie zasad higieny jamy ustnej. To także odpowiednia dieta i regularne wizyty kontrolne w gabinecie stomatologicznym. Wszystkie te czynniki mają znaczny wpływ na utrzymanie zębów we właściwym stanie, a tym samym zapewnienie długotrwałego efektu po leczeniu kanałowym.