Lody włoskie to letni deser uwielbiany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Charakteryzuje się miękką konsystencją i wyglądem zakręconego stożka umieszczonego w waflu. Takie lidy przygotowywane są w specjalnych automatach - szybko i smacznie.
Aby móc produkować dobre lody potrzebna jest nie tylko odpowiednia maszyna i nieco wiedzy. Przyda się również dobrej jakości proszek do lodów włoskich (to podobnie jak i pozostałe zaopatrzenie lodziarni można znaleźć na alelody.pl). Wbrew opinii stosowanie gotowych mieszanek wcale nie jest droga na skróty pod warunkiem jednak, ze wybrany zostanie najlepszy i najwyższej jakości produkt. Należy pamiętać o tym, by produkcja była udana, koniecznie należy trzymać się zaleceń przekazanych przez producenta mieszanki. Chodzi tu przede wszystkim o zastosowanie właściwych proporcji względem mieszanki oraz wody lub mleka. Lody włoskie w proszku do doskonałe rozwiązanie przede wszystkim do lodziarni i kawiarni, w których panuje duży ruch, a szybkie wydawanie deserów jest niezwykle istotne.
Mieszanki dostępne są w wielu różnych smakach, co pozwoli na przygotowanie w lodziarni naprawdę bardzo szerokiej i różnorodnej oferty lodów włoskich.
Lody włoskie, ze względu na swój smak, wygląd i konsystencje są niezwykle lubiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Nic więc dziwnego w tym, że przysmak ten, szczególnie w okresie letnim gości w wielu kawiarniach i lodziarniach, do których niezmiennie zawsze ustawiają się długie kolejki. Z tego też powodu umiejętnie poprowadzona, inwestycja w produkcję lodów włoskich może być przedsięwzięciem bardzo opłacalnym, szczególnie przy korzystaniu z metod szybkiego przygotowania lodów, czyli gotowych mieszanek.
Co jest niezbędne do przygotowania doskonałych lodów włoskich? To przede wszystkim:
Proces wytwarzania lodów włoskich nie jest co prawda skomplikowany, warto jednak poświęcić nieco czasu na dokładnie zapoznanie się z nim, aby tworzyć nie tylko smaczne, ale i pięknie wyglądające lody, które będą zachwycały klientów, powracających do naszej wytwórni lodów włoskich po raz kolejny.