Zamknij
REKLAMA

Najlepsze pierogi robią w Dąbrówce [FOTO]

23:25, 06.10.2019 | P.C
REKLAMA
Skomentuj

Kilkaset osób odwiedziło remizę w Górkach by poznać najlepsze pierogi w regionie. To za sprawą Pierogowych Mistrzostw Powiatu Mieleckiego.

Imprezę po raz jedenasty przygotowało Góreckie Stowarzyszenie Kobiet Victoria. Do pierogowej rywalizacji przystąpiły lokalne koła gospodyń wiejskich i organizacje. Niespełna dwie godziny uczestniczki czekały na wyniki.

Specjalne jury za najlepsze pierogi uznało wyrób gospodyń z Dąbrówki Osuchowskiej, na drugim miejscu znalazły się pierogi z Czajkowej, trzecie miejsce przypadło Woli Chorzelowskiej. Pławo otrzymało wyróżnienie za najlepsze stoisko.

Dopiero po ogłoszeniu wyników, około dwie godziny od rozpoczęcia Mistrzostw, stoiska z pierogami udostępnione zostały licznej publiczności. Wcześniej zebrani oglądali koncerty lokalnych zespołów.

Impreza odbyła się w niedzielę 6 października.

 

 

(P.C)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze
REKLAMA
REKLAMA
W okresie ciszy wyborczej tj. w okresie 24 godzin poprzedzających dzień wyborów i aż do chwili zakończenia głosowania zabronione jest prowadzenie agitacji wyborczej na rzecz kandydatów w jakiejkolwiek formie. Publikacja na na portalu internetowym jakichkolwiek komentarzy mających charakter agitacji wyborczej może zostać uznana za naruszenie przepisów ustawy Kodeks Wyborczy oraz stanowi czyn zagrożony karą grzywny (art. 498 ustawy z dnia 5 stycznia 2011 r. - Kodeks wyborczy (t.j. Dz. U. z 2019 r. poz. 684 z późn. zm.).

komentarz (6)

Brawo!Brawo!

7 2

Nie byłem i żałuję. Pomysł na taki konkurs - rewelacja. Tak trzymajcie!!! 23:49, 06.10.2019

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

mielecpanymielecpany

2 2

Jak ja lubię pierogi ( ruskie ) mniam _mniam smacznego.
Wykonanie
Przesiać mąkę na stolnicę, dodać 2 żółtka i 1 całe jajko, masło, wody ciepłej ile ciasto zabierze i wyrobić dobrze ciasto, które następnie należy cienko rozwałkować. „Kółka” najlepiej wykrawać od szklanki. Ugotowane jeden dzień wcześniej ziemniaki ubić dobrze w garnku. Kolejno dodać: sera białego, zeszklonej na oleju drobno posiekanej cebulki, przypraw do smaku, tak by dobrze *%#)!& czuć, wszystko dobrze jeszcze raz wymieszać.
Tak przygotowany farsz nakładać na krążki małą łyżeczką kopiatą i zlepiać. Zagotować wodę w garnku, osolić, dodać 2 łyżki oleju i wrzucać partiami gotowe pierogi. Gotować 5 minut, a następnie wyjąć łyżką cedzakową na durszlak, przelać zimną wodą i układać na talerzach. Jak kto lubi można utopić drobno pokrojonej słoniny i/ lub cebulki i polać pierogi. 07:28, 07.10.2019

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

boryna boryna

2 4

jak nie 500+ to pirogami przekupują 08:45, 07.10.2019

Odpowiedzi:2
Odpowiedz

do borynado boryna

1 1

chyba ciebie boryna, prosty wieśniak z ciebie to dasz du....py za pirogi,albo swoją Jagnę wyślesz do sołtysa nadstawi się i grosza ci do chałupy przyniesie..hahahhahahaah 10:02, 07.10.2019


XYZXYZ

0 1

Miałem kiedyś wujka (świadek jechowy) on też miał zwidy - widział Boga w barszczu. 11:23, 07.10.2019


MmMm

1 0

Bardzo fajny pomysł coś się dzieje. Pogratulować Paniom za pracę. Żałuję, że nie byłam. Tak trzymać😘 20:51, 07.10.2019

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

REKLAMA
REKLAMA
© hej.mielec.pl | Prawa zastrzeżone