Zamknij

Kawa arabica a robusta - czym się różnią?

22:41, 02.03.2021 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 22:41, 02.03.2021

Kawę można pijać na różne sposoby: z dodatkiem mleka, bardzo mocną, nieco słabszą lub wzmocnioną alkoholem. Jednak bez względu na to, jakie masz preferencje jeśli chodzi o serwowanie kawy, musisz zdecydować się na określony jej gatunek, by uzyskać odpowiedni, pożądany efekt.

Jakie są najpopularniejsze gatunki kaw?

Choć kawy speciality występują w znacznie szerszej gamie, wskazać można na dwa gatunki, które zdecydowanie zdominowały rynek: arabikę oraz robustę. Każda z nich ma swoich zwolenników i przeciwników i różnią się między sobą pod wieloma względami. Zdarza się, że robusta bywa nazywana nieco gorszą arabicą, jednak badania wskazują, że w rzeczywistości... robusta może być przodkiem arabiki.

Obydwie te kawy różnią się między sobą przede wszystkim wyglądem, a także warunkami uprawy, jakich wymagają. Ziarna arabiki w większości przypadków są zielonkawe, a barwa robusty może wahać się od zieleni do szarości.

Jeśli chodzi o uprawę, robusta jest zdecydowanie prostszym do utrzymania w optymalnym stanie gatunkiem. Z tego względu jest dużo częściej wybierana do przygotowywania kaw, które są dostępne w większości sklepów. Kawa arabica wymaga natomiast odpowiednio wysokiej temperatury (mieszczącej się w przedziale 15-30 stopni Celsjusza) i dobrej wilgotności. Plantacje tego gatunku kawy muszą dodatkowo mieścić się na wysokości od 1 do 2 tysięcy m n.p.m.

Jak smakuje arabica, a jak robusta?

Jak łatwo się domyślić, arabica i robusta różnią się nie tylko wymaganiami podczas uprawy, ale również walorami smakowymi. Ta pierwsza jest wybierana przez kawoszy zdecydowanie częściej, choć i drugiemu gatunkowi nie można odmówić popularności.

Kawa arabica jest znacznie delikatniejsza w smaku. W zależności od odmiany, a także stopnia wypalenia, niekiedy można w niej wyczuć nawet lekko czekoladowe lub orzechowe nuty. Ziarna zawierają mniej kofeiny, w związku z czym są preferowane przez osoby, które pijają kawę głównie dla smaku, a nie efektu pobudzającego.

Z kolei kawa ziarnista z gatunku robusta oferuje znacznie intensywniejszy, wręcz lekko gorzkawy smak. Ze względu na dużo wyraźniejsze nuty, nie odpowiada ona każdemu, jednak ma zdecydowane grono zwolenników wśród kawoszy. W porównaniu z arabiką, robusta zawiera także znacznie więcej kofeiny, zatem bywa wybierana przez osoby, które poszukują intensywnego efektu pobudzającego.

Jak wybrać?

Każda z tych kaw jest wybierana na zasadzie preferencji, jednak poszczególne gatunki oferują nieco inne cechy, niezbędne dla różnych rodzajów napoju. I tak, dla przykładu, z użyciem robusty uzyskamy kawę o bardzo intensywnym, wręcz gorzkawym smaku, jednak z obfitą cremą. I odwrotnie: arabica może zaoferować łagodny smak, który zachwyci kubki smakowe większości osób, jednak nie zapewni tak dużej warstwy kremowej pianki.

W sprzedaży dostępne są również mieszanki tych dwóch gatunków. Tego rodzaju kawy speciality łączą w sobie zalety arabiki i robusty, dzięki czemu zyskujesz sporą dawkę kofeiny, a jednocześnie gorzki smak robusty jest złagodzony przez delikatną arabikę. Jeśli masz wątpliwości, jaką mieszankę wybrać, spytaj w sklepie oferującym kawy alternatywne - z pewnością uzyskasz poradę.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%