Zamknij

Czy wielkość i grubość ma znaczenie? ;) [MIELCZANIN PISZE O KAWIE]

21:31, 08.04.2020 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 10:30, 14.04.2020

Nie wiem o czym Wy pomyśleliście, ale ja mam na myśli grubość i wielkość zmielonego ziarna w zależności od rodzaju parzenia kawy.

Jeśli kiedykolwiek kupowaliście w moim sklepie kawę i poprosiliście o jej zmielenie, to oprócz tego, że mieliłem ją w odpowiednim młynku, to jeszcze zadawałem pytanie, jak zmielić, lub jak kawa będzie później parzona?

To dla mnie cenna informacja, ponieważ grubość zmielenia powinna być odpowiednia do sposobu zaparzania. Ponadto dobrze zmielona kawa podczas parzenia odda wszystkie swoje właściwości - aromat, smak, zapach. Zły sposób zmielenia kawy może popsuć nawet najlepsze ziarno. Jeśli zmielimy ziarno zbyt grubo kawa będzie słaba - lurowata, a jeśli zbyt drobno może być cierpka i gorzka.

Zanim podam najważniejsze informacje, jak dobrać mielenie do sposobu przygotowania kawy, przedstawię najpopularniejszy podział stopnia mielenia kawy. Tych podziałów jest wiele, ale ja skupię się na tym najbardziej potrzebnym.

Kawa gruboziarnista - zmielona w ten sposób kawa swoją strukturą przypomina ziarenka piasku, lub jak kto woli soli gruboziarnistej.

Kawa o średnim stopniu zmielenia - zmielona w ten sposób kawa jest minimalnie drobniejsza od cukru.

Kawa drobno zmielona - taka kawa ma bardzo słabo wyczuwalne drobinki, bardzo delikatna w dotyku.

Kawa bardzo drobno zmielona - kawa o strukturze cukru pudru, bardzo miałka i sypka. Tylko jeden rodzaj parzenia kawy wymaga takiego właśnie zmielenia.

No właśnie, który rodzaj jest odpowiedni do jakiego parzenia?

Jest jedna uniwersalna zasada - im dłuższy proces parzenia, tym grubiej zmielone ziarno.

Kawa grubo zmielona na pewno będzie idealna do ekspresu przelewowego czy do french pressu - to metody parzenia, które potrzebują czasu, aby z ziarna uwolniło się wszystko, co najlepsze.

Kawa średnio zmielona jest idealna do kafeterki

Kawa drobno zmielona - o taką kawę poprośmy, jeśli parzyć ją będziemy w ekspresie ciśnieniowym.

Kawa bardzo drobno zmielona wykorzystywana jest właściwie tylko do jednego sposobu zaparzania - do przygotowania kawy po turecku. Miałka jak cukier puder kawa jest gotowana, aby nabrała odpowiedniej konsystencji i specyficznego smaku. Jest również bardzo mocna.  

Tak na koniec

Sposób mielenia naprawdę ma wielkie znaczenie dla smaku zaparzonej kawy.    

Jeśli mamy w domu młynek - nawet najprostszy - ręczny - kupujmy kawę ziarnistą i mielmy ją w domu. Nie tracimy tym samym niezwykłego zapachu unoszącego się podczas mielenia, ale również mielimy odpowiednią ilość kawy tuż przed zaparzaniem. Zmielona kawa szybko wietrzeje i traci swoje właściwości - dlatego mielmy na bieżąco.

Jeśli już kupiliśmy kawę zmieloną - przesypmy ją do pojemnika i szczelnie zamknijmy. Nawet zwykły słoik będzie dobry.

A już wkrótce odpowiem na kolejne często zadawane pytanie, jaki młynek jest najlepszy - bo wybór duży.

Grzegorz Sieroń
Pan Kawa Mielec

Zobacz więcej na:
https://www.facebook.com/kawaczyherbatasklep/
https://www.youtube.com/channel/UCzy4_Im9u48Njl6srg2FUBw

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%