Kawiarka, kafetierka tak prosta w obsłudze, i tak przystępna cenowo, że warto się jej przyjrzeć nieco dokładniej.
Po tym, jak właśnie w 1933 roku wynalazł je i opatentował Bialetti, bardzo szybko wkroczyła na włoskie domy ze względu na fakt, iż parzenie kawy, z którego Włosi uczynili poranny rytuał jest bardzo proste, szybkie a powstałe w nim włoskie espresso jest niebiańsko dobre.
Urządzenie składa się z trzech części:
- dolna część - pojemnik na wodę
- środkowa część - sitko o którego nasypuje się kawę
- górna część - tu gromadzi się gotowy napar.
- jest jeszcze uszczelka, która należy wymieniać, bo zużyta nie pozwoli na przygotowanie kawy.
Jak robimy kawę w kawiarce - też prosta sprawa:)
- nalewamy mocno podgrzaną wodę do dolnej części - nigdy pełno, tylko do wysokości zaworu bezpieczeństwa,
- wsypujemy odpowiednio zmieloną kawę do sitka, czyli środkowej części lekko ją uciskając a nadmiar kawy usuwamy z metalowego rantu,
- łączymy wszystkie trzy elementy dokładnie skręcając i pamiętając o uszczelce odpowiedniej wielkości,
- stawiamy kafeterkę na kuchence - gazowej, elektrycznej, indukcyjnej na niewielkim „ogniu” z otwartą pokrywka i czekamy.
Gotująca się woda zamienia się w parę wodną, która z kolei przedostaje się z tej części poprzez sitko z kawą do górnej, z tym że w górnej jest już gotowy kawowy napar.
Gotową kawę, jak tylko pojawi się kremowa piana, przelewamy do swojej ulubionej filiżaneczki a urządzenie rozkręcamy i dokładnie usuwamy resztki kawy. Nie trzeba go jakoś specjalnie myć, a już na pewno nie należy myć w zmywarce. Myjąc urządzenie nie zapominamy o uszczelce.
Do przygotowania kawy stosujemy wodę filtrowaną, nie tylko by uzyskać pyszny napar, ale żeby ograniczyć odkładanie się kamienia, a jeśli już się pojawi odkamieniamy - najlepiej naturalnymi środkami jak kwasek cytrynowy lub ocet.
Jeśli odpowiednio będziemy dbali o nie posłuży nam długie lata.
Czym charakteryzuje się kawa przygotowana w kafeterce - przez dość długi proces parzenia i niewielką ilość barów kawa jest bardzo mocna, esensjonalna i gęsta.
Jaką kawiarkę najlepiej wybrać? To kwestia gustu czy potrzeb. Są kawiarki aluminiowe - o kanciastych kształtach i można w nich przygotować nawet do 18 kaw. Są też stalowe - bardziej okrągłe i mniejsze, jeśli chodzi o pojemność - przygotujemy w nich do 10 espresso. Coraz częściej można spotkać kawiarki z porcelanową dolną częścią - no w każdym razie do wyboru - do koloru.
O jednym natomiast należy pamiętać - nie oszczędzajmy i nie kupujmy tanich kafeterek. Zły / tani stop metalu wykorzystany do produkcji - kawa z metalicznym posmakiem.
Pamiętajmy sekret zarówno urządzenia, jak i uzyskanej Kawy tkwi w PROSTOCIE. Wcale nie trzeba wydawać fortuny na drogie ekspresy, aby napić się dobrej kawy.
Grzegorz Sieroń
Pan Kawa Mielec
Zobacz więcej na:
https://www.facebook.com/kawaczyherbatasklep/
https://www.youtube.com/channel/UCzy4_Im9u48Njl6srg2FUBw