Zamknij

Dieta św. Hildegardy. Jakie są jej zasady?

artykuł sponsorowany + 13:29, 25.04.2022 Aktualizacja: 13:29, 25.04.2022

Komu z nas nie zdarzyło się poszukiwać cudownej diety, która pomogłaby zrzucić zbędne kilogramy, poczuć się lepiej i podreperować zdrowie? Dieta białkowa, bezglutenowa, kopenhaska, kapuściana, niskowęglowodanowa… nazwy i rodzaje wymieniać można w nieskończoność. Jeżeli od lat chwytasz się kolejnych cudownych diet, ale żadna nie przynosi spodziewanych rezultatów, postaw na pewniaka, czyli na dietę, która nie jest wynikiem chwilowej mody, ale powstała blisko… tysiąc lat temu. 

Kim była twórczyni diety sprzed setek lat?

Św. Hildegarda to średniowieczna benedyktynka, kompozytorka, poliglotka, mistyczka i uczona. Trudno wskazać dziedzinę wiedzy, którą nie byłaby zainteresowana. Jej mądrość cenili także teologowie, władcy i możni. Wielu z nich zwracało się po radę do tej niezwykłej kobiety, co w ówczesnym czasie było fenomenem. Wkład mniszki w rozwój teologii i nauki był tak duży, że Benedykt XVI postanowił nawet nadać jej tytuł Doktora Kościoła. Do najpopularniejszych i najbardziej cenionych obecnie dzieł mniszki nie należą jednak te z zakresu teologii, ale z zakresu przyrodoznawstwa, fizjologii, biologii i zdrowia, czyli takie, które moglibyśmy nazwać dziś medycznymi. Dzięki swoim zdolnościom, obserwacjom i wskazówkom otrzymanym od Boga mniszka mogła opracować zasady zdrowego stylu życia, które zostały na nowo odkryte dla świata w XX wieku przez dra Gottfrieda Hertzkę. To on zsyntetyzował naukę św. Hildegardy i przystosował ją do współczesnych realiów. Od tego czasu wieść o diecie mniszki rozprzestrzenia się po całym świecie, a w sieci pojawia się coraz większa ilość świadectw potwierdzających jej skuteczność. W Polsce powstało nawet Towarzystwo Przyjaciół św. Hildegardy, które publikuje na swojej stronie różne fakty na temat biografii mniszki i opracowanych przez nią metod leczniczych. Szczegółowe informacje na temat św. Hildegardy znajdziesz na tej stronie: https://hildegarda.edu.pl/.

Jakie są podstawowe zasady diety św. Hildegardy?

Słowo „dieta” kojarzy się zazwyczaj z głodem, niedojadaniem albo z monotonnym jadłospisem. W przypadku diety św. Hildegardy jest jednak zupełnie inaczej. Mniszka dostrzegła, że organizm potrzebuje rozmaitych składników odżywczych, więc zalecała spożywanie produktów z wielu grup. Znaczenie mają proporcje. Podstawą diety jest orkisz. Hildegarda zalecała nawet, żeby włączać to zboże do każdego posiłku, oczywiście w towarzystwie warzyw i owoców. Mięso i nabiał także powinny znaleźć się w jadłospisie, ale w rozsądnych ilościach. Warto też sięgać po ryby i to dość często. W metodach leczniczych św. Hildegardy ważny jest bowiem nie tylko poszczególny składnik, ale istotne są również oddziaływania między różnymi substancjami, ponieważ ma to wpływ na przyswajalność witamin i minerałów. Tutaj: https://hildegarda.edu.pl/przepisy/ znajdziesz przepisy, dzięki którym ze zdrowych hildegardowych składników sporządzisz pełnowartościowe i smaczne dania. Warto wiedzieć, że oprócz orkiszu, święta szczególnie upodobała sobie również kasztany jadalne i koper włoski. Te pierwsze mają być dobre na każdą dolegliwość, a koper posiada właściwości oczyszczające i reguluje trawienie. Olbrzymie znaczenie mają także przyprawy i zioła. Często lekceważymy ich właściwości, tymczasem mogą zrobić wiele dobrego dla organizmu człowieka. Przeczytasz o tym na tej stronie: https://hildegarda.edu.pl/zielnik/

Na jakie produkty trzeba uważać?

W diecie Hildegardy można sięgać po wiele produktów, ale istnieje też lista produktów „zakazanych”, choć od razu warto zaznaczyć, że w porównaniu z innymi planami żywieniowymi jest ona nadzwyczaj krótka. Problematyczne są: truskawki, por, brzoskwinie, śliwki, cykoria, wieprzowina i węgorz. Bez żadnych trudności zastąpimy je jednak innymi, zdrowszymi zamiennikami. Por- szczypiorem, śliwki – czereśniami, truskawki – malinami lub jeżynami, a wieprzowinę – np. mięsem drobiowym. Dobra wiadomość jest taka, że nie trzeba całkowicie rezygnować z cukru i alkoholu. Hildegarda dopuszczała stosowanie cukru trzcinowego i miodu, a dla rozluźnienia i uspokojenia zalecała picie gaszonego wina. W tym przypadku trzeba jednak szczególnie pamiętać, że złotą zasadą hildegardowej diety jest umiar. 

Dieta św. Hildegardy to idealna propozycja dla osób w każdym wieku. Ma za zadanie zapobiegać chorobom, oczyszczać organizm, regulować przemianę materii i poprawiać samopoczucie. Najlepszą rekomendacją dla tej propozycji są setki pozytywnych opinii, które można znaleźć w Internecie. 

(artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%