Zamknij

5 propozycji przekąsek na zimno, które zadowolą wszystkich gości

15:21, 27.11.2020 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 15:22, 27.11.2020

Nie bez powodu łosoś coraz częściej pojawia się na stołach podczas różnego rodzaju przyjęć lub imprez – jest to ryba nie tylko wyjątkowo zdrowa, ale również niezwykle smaczna. Ponadto, na uwagę zasługuje również szeroki zakres możliwości jego przygotowania. Poniżej przedstawiamy 5 prostych inspiracji na przekąski z łososiem, które z pewnością podbiją niejedno serce.

Jajka faszerowane

Ugotowane na twardo jajka kroimy na połówki, a następnie wyjmujemy żółtka, które będą jednym ze składników farszu. Posiekane kapary, pokrojonego w kostkę wędzonego łososia, szczypiorek, koperek oraz skórkę i sok z cytryny mieszamy z majonezem i musztardą, a także wspominanymi wcześniej żółtkami. Całość należy doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie masę wykładamy na ugotowane jajka, w miejsce żółtek. Na koniec, przekąskę wystarczy zwieńczyć kawałkiem wędzonego łososia i gotowe. Szczegóły przepisu znaleźć można pod adresem: http://mowisalmon.pl/przepisy/jajka-faszerowane-pasta-z-jajka-i-szczypiorku-i-plastrami-lososia-wedzonego-na-zimno-mowi.

Tatar z łososia

Istnieje spora grupa osób, które nie wyobrażają sobie spotkań towarzyskich bez tatara, a ciekawą alternatywą dla jego klasycznej wersji jest ta przygotowana na bazie łososia. Wysokiej jakości ryby świeże i wędzone, jak na przykład łososie MOWI, o których więcej przeczytać można na stronie: https://mowisalmon.pl/ należy pokroić w drobną kostkę, a następnie wymieszać z ogórkiem, cebulą, chilli i sezamem oraz doprawić olejem sezamowym i sosem sojowym. Doskonałym uzupełnieniem dla tatara z łososia są przygotowane na patelni lub w tosterze grzanki.

Roladki z tortilli z łososiem

Propozycja równie pyszna, jak prosta w wykonaniu – tortille smarujemy kremowym serkiem wymieszanym z czosnkiem i pietruszką, na czym układamy plastry wędzonego łososia i liść sałaty. Całość wystarczy zawinąć i pokroić na mniejsze, kilkucentymetrowe kawałki.

Roladki z cukinią i łososiem

Na zarumieniony na patelni i wystudzony plaster cukinii układamy plastry wędzonego łososia, a na jeden z końców nakładamy łyżeczkę serka kremowego z dodatkiem koperku. Po zawinięciu, koreczki wystarczy spiąć wykałaczką i gotowe.

Kanapki

Na mniej formalnych spotkaniach, doskonałą przekąską są kanapki, np. w wersji z pastą na bazie wędzonego łososia. Posiekaną rybę wystarczy wymieszać z wasabi lub chrzanem, a ponadto śmietaną i majonezem, następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, a na koniec gotowe kanapki udekorować ziołami.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%