Zamknij

Jak przygotować tiramisu? Prosty przepis

13:12, 22.03.2024 Artykuł sponsorowany Aktualizacja: 13:12, 22.03.2024

Istnieje wiele niepowtarzalnych włoskich deserów, ale wśród nich ogromną popularnością cieszy się zdecydowanie tiramisu. Za jego sławą stoi nie tylko wspaniały smak, ale także wyjątkowa prostota przepisu. Tego ciasta nie musisz bowiem piec, a do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku składników, które bez trudu znajdziesz w wielu sklepach. Dowiedz się, jak samodzielnie wykonać tiramisu.

Jakich składników potrzebujesz do przygotowania tiramisu?

Przed przystąpieniem do działania upewnij się, że masz w domu niezbędne produkty. W przypadku tiramisu będą to przede wszystkim takie składniki:

  • podłużne biszkopty, około 250 gramów,

  • cztery jajka,

  • 500 gramów serka mascarpone,

  • kieliszek likieru Amaretto,

  • filiżanka zaparzonej kawy espresso,

  • ekstrakt waniliowy,

  • 70 gramów cukru pudru,

  • gorzkie kakao do posypania.

Jeśli wszystkie podane artykuły masz w lodówce i szafkach kuchennych, to z powodzeniem możesz zacząć od przygotowania kremu, czyli najważniejszej części włoskiego deseru.

Jak wykonać prosty krem do tiramisu?

To właśnie masa z serka mascarpone i innych dodatków jest kluczem do doskonałego smaku tiramisu. Żółtka jaj musisz najpierw przy pomocy miksera zmieszać z cukrem pudrem, a potem dodawać do nich porcjami serek i wszystko razem połączyć. Ubite oddzielnie na pianę białka dodaj do tak uzyskanego kremu. Dla smaku możesz dodać nieco aromatu, na przykład waniliowego, takiego jak ten dostępny tutaj: https://torcik.net/sklep/aromat-waniliowy/.

Połączenie biszkoptów z kremem, czyli ciasto bez pieczenia

Gdy masz już przygotowaną masę, to możesz zacząć przekładać nią biszkopty wcześniej zanurzone w mocnej i gorzkiej kawie. Układaj całość warstwami, zaczynając od ciastek. Pierwsze piętro, ułożone na przykład w naczyniu żaroodpornym, pokryj wykonanym wcześniej kremem. Na to połóż kolejne biszkopty i je także posmaruj słodką masą. Następnie całość posyp delikatnie kakao. Potem gotowe ciasto musisz wstawić do lodówki na minimum trzy godziny, a najlepiej na całą noc, by całość schłodziła się i nabrała smaku.

Skąd zamawiać składniki niezbędne do wykonania tiramisu?

Jak widać, wykonanie pysznego tiramisu jest bardzo proste i nie potrzeba do tego wielu akcesoriów czy narzędzi. Konieczne są za to doskonałe składniki o świetnej jakości, bo to na nich opiera się cały smak ciasta. Takie produkty odkryjesz w ofertach wielu cukierniczych sklepów internetowych. Jeśli szukasz idealnych ekstraktów, takich jak te: https://torcik.net/sklep/aromaty-i-ekstrakty/, to sprawdź propozycję torcik.net, gdzie znajdziesz wiele interesujących produktów.

(Artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%